Război Israel-Hamas/ În conflict și-au pierdut viața 31 de jurnaliști

  • 31 Octombrie 2023 17:33
Război Israel-Hamas/ În conflict și-au pierdut viața 31 de jurnaliști

În războiul dintre Israel și gruparea islamistă Hamas și-au pierdut viața până acum 31 de jurnaliști, arată datele Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), preluate marți de AFP, scrie Agerpres.

CPJ, cu sediul în Statele Unite, înregistrează victimele din rândul presei în Israel, în Fâșia Gaza și la frontiera Libanului. Organizația a raportat de asemenea opt răniți și nouă dispăruți sau închiși.

Bilanțul este cel mai tragic de la înființarea CPJ, în 1992, arată un comunicat citat de France Presse.

Comitetul a publicat luni o listă cu numele victimelor, precizând că informațiile provin de la surse locale ale CPJ și din presă. În alte cazuri sunt în curs anchete și verificări pentru confirmarea disparițiilor sau deceselor.

"CPJ subliniază munca importantă efectuată de jurnaliști și civili în vremuri de criză și insistă asupra faptului că aceștia nu trebuie vizați de părțile în conflict", a declarat coordonatorul organizației pentru Orientul Mijlociu și nordul Africii, Sherif Mansour.

CPJ evidențiază de asemenea "riscul deosebit de ridicat" la care se expun jurnaliștii din Fâșia Gaza. Din cauza blocadei israeliene și a interdicției de acces prin Egipt, la fața locului se află doar jurnaliști palestinieni, care furnizează imagini și informații pentru presa internațională. În afara bombardamentelor și operațiunilor terestre ale armatei israeliene, respectivii se confruntă și cu condiții grele de lucru și de trai; aprovizionarea cu apă este limitată, iar comunicațiile prin internet au fost întrerupte timp de trei zile, până luni seara.

Comitetul a menționat - fără a da cifre - atacuri continue, arestări, amenințări și cenzură împotriva apropiaților jurnaliștilor de pe teren, precum și crime cărora le-au căzut victime apropiați ai acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău