Război în Ucraina: Polonia pledează pentru un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

  • 18 Iunie 2022 10:35
Război în Ucraina: Polonia pledează pentru un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menține presiunea economică asupra Moscovei și a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa, citat de AGERPRES.

"Din punctul nostru de vedere, un al șaptelea pachet de sancțiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menținem presiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicația germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniștrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg.

"Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susținerea partenerilor noștri baltici și sperăm că și alți europeni vor accepta să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei", a adăugat Jasina.

La rândul său, ministrul de externe adjunct al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat pentru Welt am Sonntag că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni "a lovit Rusia puternic", dar că "noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin și mașinăria lui militară". "Avem nevoie de sancțiuni noi și mai aspre", a subliniat el.

Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni, a spus Marcin Przydacz, adăugând: "Trebuie să acționăm în mod coordonat ca europeni".

Întrebat despre ce ar putea conține cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni, Przydacz a răspuns: "Vrem să oprim complet exportul de tehnologii europene către Rusia". Aceasta ar trebui să includă produse de uz civil care ar putea fi folosite și în scopuri militare, a adăugat el, subliniind că UE "trebuie să acționeze mai puternic împotriva băncilor rusești și împotriva propagandei ruse și canalelor de dezinformare".

Cele 27 de țări membre ale UE au adoptat al șaselea pachet de sancțiuni la începutul lui iunie. Printre alte acțiuni punitive, acesta prevede un embargo petrolier de amploare, interzicerea ma multor mass-media rusești în Europa și excluderea celei mai mari bănci a Rusiei, Sberbank, din rețeaua de comunicare financiară Swift.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău