Război în Ucraina: Mai mulți dansatori străini au părăsit companii prestigioase de balet din Rusia

  • 08 Martie 2022 09:51
Război în Ucraina: Mai mulți dansatori străini au părăsit companii prestigioase de balet din Rusia

Brazilianul David Motta Soares și italianul Jacopo Tissi, balerini la Teatrul Bolșoi, o emblemă culturală a Rusiei, au anunțat luni că demisionează de la prestigioasa companie moscovită în semn de solidaritate cu victimele conflictului armat din Ucraina, informează AFP.

"Cu o tristețe profundă am părăsit Teatrul Bolșoi, profesorii mei, colegii mei, prietenii mei și locul pe care l-am considerat casa mea atât de mulți ani", a scris balerinul brazilian, în vârstă de 24 de ani, într-un mesaj pe Instagram.

Un compatriot al său, Victor Caixeta, al doilea solist la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, și-a anunțat luni la rândul lui plecarea din Rusia, unde a trăit cinci ani, precizând că este vorba despre "o pauză", nu despre o demisie. Pe Instagram, el a spus că simte "durerea întregului popor ucrainean".

"Nu pot să mă comport ca și cum nimic nu s-ar întâmpla. Nu-mi vine să cred că acest lucru se întâmplă din nou și credeam că am învățat lecțiile trecutului", a adăugat David Motta Soares în mesajul său, însoțit de o fotografie care îl arată executând un pas de dans.

David Motta Soares a subliniat că are "mulți prieteni în Ucraina": "Nu pot să-mi imaginez cât de mult pot să sufere în acest moment, inima mea este alături de ei!".

Balerinul brazilian, care a copilărit în Cabo Frio, o stațiune balneară aflată la 150 de kilometri de Rio de Janeiro, s-a alăturat școlii de balet al legendarului Teatru Bolșoi din Moscova la vârsta de 12 ani.

Absolvent al acestei școli în 2015, el a câștigat un premiu într-o competiție dedicată tinerilor balerini în același an și a obținut titlul de solist.

Demisia lui s-a produs în aceeași zi cu cea a italianului Jacopo Tissi, dansator principal la Teatrul Bolșoi.

"Sunt șocat de această situație care a venit de nicăieri și, sincer, mă aflu în incapacitatea de a-mi continua cariera la Moscova, pentru moment", a declarat balerinul italian pe Instagram.

Pe lângă cele două vedete de la Bolșoi, britanicul Xander Parish, dansator principal la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, și-a anunțat și el plecarea, duminică seară, din celebra companie rusă.

"În această seară, trebuia să dansez în spectacolul 'Giselle' la Teatrul Mariinski, dar din cauza acestei crize îngrozitoare am luat dificila decizie de a părăsi Rusia, cel puțin până când pacea va reveni", a dezvăluit starul britanic pe Instagram.

Duminică, Teatrul Bolșoi din Moscova primise deja o grea lovitură de imagine, odată cu demisia directorului său muzical, dirijorul rus Tugan Sohiev, care a declarat că a fost presat să ia poziție față de evenimentele din Ucraina.

Pe 25 februarie, Royal Opera House din Londra a anunțat anularea reprezentațiilor Teatrului Bolșoi programate în vara acestui an, din cauza invaziei ruse în Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău