RĂZBOI în Ucraina: Separatișii avertizează că nu vor face niciun pas înapoi

  • 09 Februarie 2015 18:23
RĂZBOI în Ucraina: Separatișii avertizează că nu vor face niciun pas înapoi

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au anunțat luni începerea 'mobilizării voluntare' prin care încearcă să înroleze încă aproximativ 100.000 de combatanți, avertizând totodată că nu vor face 'niciun pas înapoi'

în ce privește stabilirea liniei de demarcație ce separă trupele lor de cele ale armatei ucrainene.

'Pot să vă spun un lucru: cu greu ne vom mișca de pe linia pe care suntem în prezent. Principiul nostru este: niciun pas înapoi. Nu vom ceda ceva ce am plătit cu sângele nostru', a spus Igor Plotnițki, liderul autoproclamatei 'republici populare Lugansk'.

El s-a referit la noua rundă de negocieri pe care separatiștii o vor avea marți la Minsk cu guvernul ucrainean, înaintea summitului ce-i va reuni ulterior, tot în capitala Belarusului, pe președinții rus, Vladimir Putin, ucrainean, Petro Poroșenko, francez, Francois Hollande, și pe cancelarul german Angela Merkel, în încercarea de a conveni asupra unui plan de pace.

Unul dintre cele mai delicate puncte ale negocierilor pentru soluționarea crizei din Ucraina pare să fie trasarea liniei de demarcație între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiștii proruși au cucerit noi teritorii și nu mai acceptă linia de demarcație ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.

Liderul separatiștilor mai sus menționat a declarat de asemenea că negociatorii săi vor aduce în discuție și alte chestiuni politice și economice, aluzie la statutul regiunilor proruse din estul Ucrainei și la blocada instituită de guvernul de la Kiev asupra acestora.

La rândul său, președintele ucrainean Petro Poroșenko a avertizat la Conferința de Securitate de la Munchen că țara sa nu are nevoie de forțe de menținere a păcii, care ar conduce la o înghețare a conflictului și ar împiedica soluționarea acestuia. Mai mulți analiști sesizează că o astfel de situație există în Transnistria, fapt care poate conduce la o independență de facto a teritoriilor separatiste.

Conform surselor oficiale citate de mass-media internaționale, planul de pace va include o foaie de parcurs detaliată cu termene pentru implementarea acordurilor convenite la Minsk în luna septembrie, dar vor exista modificări în ce privește zona demilitarizată, care ar putea fi extinsă pe o distanță mai mare de cei 15 kilometri de o parte și de alta a liniei frontului stabiliți atunci.

Între timp, separatiștii proruși au început luni 'mobilizarea voluntară' a rezerviștilor în provinciile Donețk și Lugansk, cu obiectivul de a înrola circa 100.000 de noi combatanți. 'Puteți vizita centrele de recrutare ca să vă asigurați că mobilizarea este voluntară', afirmă Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al milițiilor din Donețk.

Dar pentru autoritățile de la Kiev această mobilizare nu este altceva decât o acțiune propagandistică menită să acopere pătrunderea de noi soldați și voluntari ruși în teritoriile aflate sub controlul separatiștilor, armata ucraineană anunțând că numai la sfârșitul săptămânii trecute încă 1.500 de soldați ruși au trecut granița și s-au alăturat insurgenților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău