RĂZBOI în Ucraina: Acord între Kiev și rebeli

  • 12 Februarie 2015 18:00
RĂZBOI în Ucraina: Acord între Kiev și rebeli

Kievul și rebelii separatiști au semnat o foaie de parcurs vizând impunerea păcii în Ucraina, care prevede în special instituirea unui regim de încetare a focului începând de duminică, 15 februarie, și crearea unei zone-tampon lărgite.

După o noapte întreagă de discuții la Minsk, liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei au încheiat negocierile în această dimineața. Eiau reușit să ajungă la un acord de pace în privința Ucrainei, după o reuniune care a durat aproximativ 15 ore.

Liderii celor patru țări Petro Poroșenko, Vladimir Putin, Angela Merkel și Francois Hollande, s-au întâlnit în capitala Belarusului, la summitul considerat a fi o ultimă șansă de găsire a unei soluții pașnice la criza ucraineană.  În urma discuțiilor  s-a luat decizia de încetare a focului în regiunile de conflict, începând din 15 februarie, urmată de retragerea armamentului greu din regiune și a tuturor  trupelor străine.

Înțelegerea prevede și eliberarea ostaticilor din ambele tabere,  în termen de 19 zile. Nu a fost cea mai bună noapte din viața mea a menționat la finalul negocierilor președintele rus Vladimir Putin, care a explicat de ce au durat atât de mult negocierile.

”Este legat de faptul că, din păcate, autoritățile ucrainene refuză contactele directe cu reprezentanții republicilor Donețk și Lugansk. În primul rând, am căzut de acord asupra încetării focului, retragerea armamentului greu, și realizării de reforme constituționale în care să fie respectate drepturilor oamenilor care locuiesc în Donbas”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

La rândul său, președintele ucrainean Petro Poroșenko, a declarat că nu a fost ușor și că au fost puse tot felul de condiții inacceptabile din partea Rusiei.

”Nu am acceptat niciun fel de ultimatum și ne-am exprimat în mod clar poziția că încetarea focului trebuie să aibă loc fără condiții prealabile. În ciuda presiunilor puternice nu am căzut de acord asupra unui statut de autonomie pentru Donbas. Nu am căzut de acord nici asupra mențiunii de federalizare. Nu va fi nicio autonomiee și nicio federalizare”, a menționat la finalul negocierilor, liderul  de la Kiev.

Fără nicio iluzie, mai este mult de muncit în cazul Ucrainei, a declarat după negocieri și cancelarul german Angela Merkel.

Aproape 5.500 de persoane au fost ucise, iar alte aproape 13 mii au fost rănite în conflictul din estul Ucrainei, numărul neoficial fiind considerat de câteva ori  mai mare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău