RĂZBOI hibrid în Bulgaria

  • 26 Martie 2015 11:59
RĂZBOI hibrid în Bulgaria

Ministerul Apărării de la Sofia este îngrijorat de tentativele de manipulare a opiniei publice prin dezinformare, campanii propagandistice și manipulare prin mass-media, în contextul războiului din Ucraina.

"În Bulgaria se duce un război hibrid", constată Ministerul Apărării în raportul său privind situația forțelor armate în anul 2014.

"Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, acțiunile destabilizatoare sistematice ale Moscovei în estul Ucrainei, inclusiv pătrunderea a mii de militari ruși pe teritoriul ucrainean, sprijinul acordat separatiștilor din Donbas și desfășurarea de campanii de informare și atacuri cibernetice reprezintă un exemplu evident al esenței și manifestărilor acestei noi forme de război", se arată în raport. Documentul atrage atenția asupra faptului că "pentru atingerea unor scopuri politice, pot fi utilizate instrumente economice și comerciale".

Acesta este cel de-al doilea document oficial al Ministerului Apărării de la Sofia, din ultimele luni, în care criza din Ucraina este legată de propaganda dusă în Bulgaria.

Primul document, "Viziunea 2020", a fost elaborat de fostul ministru interimar al apărării, Velizar Șalamanov, anul trecut, și a provocat un scandal în guvern, deoarece Sofia a acuzat direct Moscova de un război informațional. Ulterior, acest termen a fost înlocuit de "război hibrid".

 Noul raport a fost adoptat de guvern, după ce a fost dezbătut în cadrul unei ședințe închise. În afară de războiul hibrid, documentul atrage atenția asupra amenințării teroriste, în special după pătrunderea refugiaților pe teritoriul Bulgariei. Pentru prima dată se vorbește și despre amenințări de acțiuni extremiste din partea unor grupări cu ideologii de extremă stângă și extremă dreaptă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău