Război după război - Expoziție foto despre rezistența armată antisovietică în Lituania în anii 1944-1953, inaugurată la Chișinău
-
20 Octombrie 2018 10:50
La Chișinău a fost inaugurată o expoziție foto documentară a Muzeului Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului și a Rezistenței Populației Lituaniei.
Expoziția intitulată „Război după război. Rezistența armată antisovietică în Lituania în anii 1944-1953”, a fost deschisă ieri la Muzeul Național de Istorie a Moldovei și va fi deschisă până la 5 noiembrie.
Prezent la eveniment, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas, a menționat că mișcarea de rezistență antisovietică din anii 1944-1953 a prezentat o etapă importantă în lupta pentru independența țării sale, relatează Moldopres.
Potrivit oficialului, după încheierea conflagrației mondiale a izbucnit un război național, care viza restabilirea statului independent lituanian. Mii de oameni s-au retras în păduri, în speranța că nu vor trebui să rămână prea mult timp acolo, până când au fost luate deciziile Conferinței de pace ce urma să implementeze principiul autodeterminării națiunilor.
„Din nefericire, așteptările lor nu s-au împlinit, iar timp de nouă ani, între 1944 și 1953, Lituania și-a dus propriul război, practic de una singură”, a constatat Kęstutis Kudzmanas.
Directorul Centrului de Cercetare a Genocidului și a Rezistenței Populației Lituaniei, Terese Birute Burauskaite, a afirmat că în 1945, în pădurile lituaniene trăiau aproximativ 30 mii de partizani, conduși de foști ofițeri, profesori și studenți. Au fost formate detașamente de partizani, care numărau și până la 200 de bărbați, iar bătăliile cu armata sovietică erau asemănătoare conflictelor militare dintre armatele regulate. În primii doi ani de rezistență, în 1944-1945, au fost uciși aproximativ 10 mii de partizani, iar numărul total al decedaților a fost de peste 20 mii. În total, peste 50 mii de persoane au fost angajate în războiul de gherilă, circa 140 mii de persoane au fost încarcerate și 118 mii deportate.
În februarie 1949, a spus în continuare Terese Birute Burauskaite, după cinci ani de luptă pentru libertate, s-a înființat cea mai înaltă autoritate a partizanilor - Prezidiul Consiliului Mișcării Militanților pentru Libertatea Lituaniei (LLKS). Toți conducătorii partizanilor de pe teritoriul Lituaniei, care au participat la adunarea constitutivă, au devenit subordonați acestei autorități.
Declarația politică a Consiliului Mișcării militanților pentru Libertatea Lituaniei, act normativ ce face parte în prezent din sistemul juridic lituanian, a unit Lituania din 1918 și Lituania din 1990.