Raul Castro se retrage din fruntea Partidului Comunist cubanez

  • 17 Aprilie 2021 14:10
Raul Castro se retrage din fruntea Partidului Comunist cubanez

"Confirm, la acest congres al partidului, dorința de a stabili un dialog respectuos, o nouă formă de relații cu Statele Unite fără a pretinde că, pentru a realiza acest lucru, Cuba renunță la principiile revoluției și socialismului", a declarat el Raul Castro.

Prim-secretarul Partidului comunist cubanez, Raul Castro, a lansat vineri un apel la un "dialog respectuos" între Cuba și Statele Unite, în ultimul său discurs major în fruntea partidului unic, notează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Revoluționarul în vârstă de 89 de ani a vorbit la congresul Partidului Comunist, care s-a deschis vineri pentru patru zile și marchează retragerea sa pentru a face loc unei noi generații.

Relațiile dintre Cuba și Statele Unite, după o relaxare istorică, dar efemeră între 2014 și 2016, au fost din nou tensionate sub administrația Donald Trump, care a întărit sever embargoul în vigoare din 1962.

La rândul său, Joe Biden, care promisese în campanie să revină asupra unor sancțiuni, nu a spus niciun cuvânt despre insulă de la învestirea sa.

"Obiectivul acestor măsuri este extinderea asediului economic" asupra Cubei, "cu scopul declarat de a sugruma țara și de a provoca o explozie socială", a denunțat Raul Castro, acuzând acest "război economic", potrivit imaginilor transmise la televiziunea de stat.

Îmbrăcat în uniformă militară, Raul Castro a fost primit cu ovații la sosirea sa la congres, la finalul căruia trebuie să îi cedeze, luni, postul de prim-secretar al partidului președintelui Miguel Diaz-Canel, un civil de 60 de ani.

Spre deosebire de edițiile anterioare, nicio imagine nu a fost difuzată vineri dimineață la televizor, doar câteva fotografii și înregistrări video fiind partajate în număr redus de media de stat prin intermediul rețelelor sociale, înainte ca jurnalul televizat să difuzeze fragmente.

Reuniunea istorică s-a deschis la exact 60 de ani de când Fidel Castro a proclamat caracterul socialist al revoluției cubaneze, acum "ireversibilă" după adoptarea unei noi Constituții în 2019.

"În ceea ce mă privește, sarcina mea se încheie, cu satisfacția de a-mi fi îndeplinit rolul și cu încredere în viitorul patriei", a spus Raul Castro.

Dar "să nu se îndoiască nimeni: atâta timp cât voi trăi, voi fi gata să apăr patria, revoluția și socialismul", a subliniat el, în aplauzele celor aproximativ 300 de delegați ai partidului veniți din întreaga țară și reuniți la Palatul Convențiilor de la Havana.

Miguel Diaz-Canel, care l-a înlocuit în funcția de președinte al țării în 2018, va fi primul civil care va conduce și partidul, în care rândul căruia și-a desfășurat întreaga carieră.

Este "congresul continuității", a reamintit el pe Twitter, subliniind astfel că liniile directoare ale puterii din Cuba, una din ultimele cinci țări comuniste din lume, nu se vor schimba.

"Partidul constituie garanția unității naționale", a declarat José Ramon Machado Ventura, 90 de ani, numărul doi al partidului, deschizând congresul "cu convingerea că vom continua să fim fideli moștenirii martirilor noștri și exemplului lui Fidel și Raul".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău