Ratificarea Convenției de la Istanbul, aprobată, în prima lectură, în Parlament

  • 01 Octombrie 2021 17:38
Ratificarea Convenției de la Istanbul, aprobată, în prima lectură, în Parlament

Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, proiectul privind ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută ca și ”Convenția de la Istanbul”.

Convenția obligă statele membre să-și ajusteze legislația civilă, penală și administrativă pentru a asigura măsuri de pedepsire a agresorilor și asistența victimelor violenței.

Deputații Blocului comuniștilor și socialiștilor au cerut să fie anulată ratificarea acestui document, considerând acest vot „o rușine”. Ei au părăsit sala de ședințe a Parlamentului după ce propunerea lor a fost respinsă. Liderul socialiștilor Igor Dodon a comentat pe o rețea de socializare că această Convenție ar atenta la valorile morale și credința ortodoxă a cetățenilor Republicii Moldova.

Convenția a fost adoptată de Comitetul de Miniștri ai Consiliului Europei în 2011 și a fost ratificată până acum de 34 de state, și semnată de 12 țări, inclusiv Republica Moldova. Potrivit Guvernului, ratificarea Convenției reprezintă unul dintre angajamentele Republicii Moldova la semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău