Ratificarea Acordului de Asociere UE - Moldova, în presa internațională
-
14 Noiembrie 2014 12:07
Deși autoritățile ruse au avertizat în repetate rânduri că o apropiere a Chișinăului de Bruxelles ar tensiona relațiile est-vest, Parlamentul European a ratificat acordul de asociere cu Republica Moldova. Portalul de știri Eureporter scrie că acordul "va constitui coloana vertebrală a asocierii politice întărite și a integrării economice între Uniunea Europeană…
Deși autoritățile ruse au avertizat în repetate rânduri că o apropiere a Chișinăului de Bruxelles ar tensiona relațiile est-vest, Parlamentul European a ratificat acordul de asociere cu Republica Moldova. Portalul de știri Eureporter scrie că acordul "va constitui coloana vertebrală a asocierii politice întărite și a integrării economice între Uniunea Europeană și Moldova și va oferi acces reciproc gratuit la piețe".
Însă Gazeta Wyborcza comentează că ratificarea acordului nu va decide viitorul acestei republici. "Soarta asocierii rămâne nesigură - potrivit sondajului de la începutul lui noiembrie, 51% din moldoveni vor intrarea țării în UE iar 49% vor în uniunea vamală creată de Rusia, Belarus și Kazahstan", scrie Gazeta Wyborcza.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe fondul tensiunilor cu Occidentul cu privire la criza din Ucraina că Rusia urmărește să trimită bombardiere cu rază lungă de acțiune în misiuni de patrulare în Golful Mexic și Caraibe. Presa americană comentează că Rusia "își reia practicile din perioada Războiului Rece". Los Angeles Times scrie că "mutarea urmărește să încordeze mușchii militari globali ai Rusiei" și că este un răspuns la "înclinațiile anti-rusești ale NATO".
Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat pentru Bloomberg TV că Ucraina este pregătită pentru un posibil atac în regiunile estice, iar UE și SUA ar trebui să ajute Kievul să faciliteze detensionarea situației din Donbass. Teroriștii din Donețk și Luhansk încearcă să se regrupeze, să își consolideze poziția și să-și concentreze eforturile asupra unor zone importante, inclusiv în partea de sud a țării" - a explicat Klimkin. Potrivit ministrului, rebelii au obținut mai multe arme grele și sunt sprijiniți de trupele rusești. În plus, șeful diplomației ucrainene a atras atenția că, dacă Occidentul va permite ca Ucraina să piardă regiunile estice, aceasta va fi "cea mai periculoasă greșeală", care va duce la înghețarea conflictului și apariția unei catastrofe umanitare, cu toate aspectele de mediu și de altă natură.
Și NATO avertizează că Rusia continuă să trimită soldați și tancuri în estul Ucrainei, titrează ziarul spaniol LA RAZON. NATO a confirmat intrarea de convoaie rusești în Ucraina, compuse din trupe, tancuri, artilerie și sisteme rusești de apărare antiaeriană cu destinația Donețk - zona controlată de separatiștii proruși. Europenii vor pune acest subiect pe masa reuniunii G20 care va avea loc la acest sfârșit de săptămână în orașul australian Brisbane.
Și ONU se teme de "revenirea la un război total" în estul Ucrainei, titrează LE NOUVEL OBSERVATEUR. Secretarul general adjunct pentru Afaceri politice, Jens Andres Toyberg-Frandzen, a evocat printre posibilele scenarii "un conflict înghețat și persistent care ar menține status quo-ul în sud-estul Ucrainei în anii sau deceniile care vor urma".