Rata mortalității în urma COVID-19, semnificativ mai mare decât cea asociată gripei (studiu francez)

  • 18 Decembrie 2020 19:37
Rata mortalității în urma COVID-19, semnificativ mai mare decât cea asociată gripei (studiu francez)

Rata mortalității în rândul pacienților internați cu COVID-19 în spitalele din Franța a fost de trei ori mai mare în comparație cu cea a persoanelor diagnosticate cu gripă, conform constatărilor unui studiu francez, relatează vineri DPA, preluat de Agerpres.

16,9% dintre pacienții internați în primăvară din cauza COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, au murit. Prin comparație, 5,8 la sută dintre pacienții internați cu gripă în iarna 2018-2019 au decedat.

Cu toate acestea, pacienții ar putea primi un tratament mai bun pentru virus în comparație cu situația de la începutul pandemiei, notează DPA.

"Studiul nostru demonstrează că boala COVID-19 este mult mai gravă decât gripa", a declarat Catherine Quantin, care a condus cercetarea efectuată la Spitalul Universitar din Dijon, citată într-un comunicat.

Studiul a fost publicat în The Lancet Respiratory Medicine.

Quantin a subliniat că aceste constatări sunt deosebit de alarmante având în vedere că sezonul gripal 2018-2019 a fost cel mai mortal din ultimii cinci ani.

Cercetarea s-a bazat pe date privind internarea în spitale private și de stat și a vizat 135.000 de pacienți.

Oamenii de știință au identificat totodată o proporție mai mare de pacienți din rândul celor diagnosticați cu COVID-19 care au necesitat îngrijiri la terapie intensivă. De asemenea, perioada lor de ședere la terapie intensivă a fost, în medie, de 15 zile, aproape de două ori mai mare decât în cazul pacienților cu gripă.

Totodată, pacienții cu COVID-19 au necesitat ventilație mecanică într-un procent de două ori mai mare decât cei cu gripă.

Cu toate acestea, un procent mult mai mic de copii a fost observat în datele privind internarea în urma contractării COVID-19 comparativ cu gripa. Studiul a constatat că 1,4 procente dintre cei diagnosticați cu COVID-19 aveau vârste sub 18 ani, comparativ cu 20 de procente în cazul pacienților cu gripă. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău