Rata inflației a atins COTA MAXIMĂ din ultimii 6 ani

  • 01 Mai 2015 15:19
Rata inflației a atins COTA MAXIMĂ din ultimii 6 ani

Rata anuală a inflației a ajuns la un nou maxim istoric din ultimii 6 ani, constituind la finele lui martie 10,6 la sută, în creștere cu 0,4 puncte procentuale față de nivelul lunii februarie.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, acest fapt se datorează în special scumpirilor din sectorul agroalimentar cu circa 3,6%.

Și deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent a accentuat presiunile inflaționiste, determinând o abatere de la rata prognozată a inflației, stabilită anterior la nivelul de 5 la sută.

Pentru a stabiliza situația din sistemul financiar bancar, membrii Consiliului de administrație al BNM au decis în cadrul ședinței de ieri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 13,5 la sută anual. Totodată, în scopul sterilizării surplusului de lichiditate s-a decis majorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești până la 20 la sută din baza de calcul.

În același timp BNM prognozează că politica monetară va fi afectată în continuare de creșterea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă, fapt ce va diminua grav remitențele, iar escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău