Rata de imunizare anti-COVID-19 în R. Moldova este de 4%

  • 05 Mai 2021 13:11
Rata de imunizare anti-COVID-19 în R. Moldova este de 4%

Aproximativ 4 la sută din populația Rep. Moldova a fost vaccinată până în prezent împotriva Covid-19 cu cel puțin o doză de ser, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Reprezentanții autorităților din sănătate au declarat astăzi într-o conferință de presă că se intenționează achiziționarea 700 de mii de doze de vaccin Pfizer și că în acest sens sunt purtate negocieri directe cu producătorul. Republica Moldova a recepționat până acum aproximativ 685 de mii de doze de vaccin suficiente pentru imunizarea a mai puțin de 11 la sută din populație.

Până la data de 5 mai, în Rep. Moldova au fost vaccinate împotriva Covid-19 cu prima doză 132.678 de persoane ceea ce constituie aproximativ 4 la sută din populație. Peste 18 mii dintre acestea au fost imunizate cu ambele doze de ser.

Rata de vaccinare în Republica Moldova este mai înaltă comparativ cu țări precum Ucraina, Georgia, Macedonia, Bosnia și Herzegovina, dar mai mică decât cea din alte state, precum România, Marea Britanie și Italia, anunță autoritățile din sănătate.

Potrivit datelor prezentate de autorități, în urma vaccinării a scăzut morbiditatea în rândul personalului medical cu 82%, vaccinarea printre medici fiind mai înaltă decât în rândul asistenților medicali. Totuși, în urma vaccinării, 0.22% dintre persoane au fost infectate cu Covid-19.

În următoarele luni, prin platforma Covax se așteaptă noi loturi de vaccinuri, cu titlu de donație pentru Republica Moldova, dar se poartă negocieri directe cu producătorul Pfizer pentru procurarea a 700 de mii de doze de acest ser, a afirmat Secretarul de Stat a Ministerului Sănătății, Igor Curov.

Producătorul vaccinului Pfizer a răspuns solicitărilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aflându-se în etapa de negocieri directe, fără publicare. Au fost solicitate 700.000 doze de vaccin Pfizer pentru Republica Moldova ce va putea fi livrată la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, însă numărul dozelor depinde de capacitățile producătorului”.

De asemenea, platforma de programare a persoanelor pentru vaccinare împotriva Covid-19 este încă în lucru, însă se fac verificări amănunțite până a fi operațională, a declarat coordonatoarea Campaniei de imunizare Ninel Revenco.

Platforma de programare la vaccinare este elaborată și în prezent este în proces de testare a funcționalității. Au fost pregătite și spoturi publicitare pentru publicul larg cum să acceseze platforma pentru a se putea programa la vaccinare

Deocamdată, autoritățile din sănătate nu dețin informații despre numărul cetățenilor moldoveni care s-au vaccinat până acum în România sau în alte țări, însă se va cere monitorizarea lor prin medicii de familie, după cum au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.

684.970 doze de vaccinuri au fost recepționate în Republica Moldova până în prezent, dintre care 24.570 doze de Pfizer, 2000 doze de Sinopharm, 266.400 doze de AstraZeneca, 142.000 doze de Sputnik V, 100.00 doze de Sinovac și 150.000 de doze Sinopharm, a doua tranșă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău