Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară a fost diminuată la 4,25%

  • 06 Februarie 17:52
Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară a fost diminuată la 4,25%

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 4,25% anual, comparativ cu 4,75% până acum. Totodată au fost stabilite ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 6,25% anual, în comparație cu 6,75% în prezent, iar la depozitele overnight – la nivelul de 2,25% anual, comparativ cu 2,75%, transmite IPN.

BNM menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 33% din baza de calcul. La fel, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 43% din baza de calcul.

Tot astăzi, Comitetul executiv al BNM a aprobat și Raportul asupra inflației, februarie 2024, care urmează a fi publicat pe 13 februarie.

„În luna decembrie 2023, inflația s-a aflat pentru a treia lună consecutiv în intervalul țintei. Astfel, decizia de astăzi a BNM contribuie la consolidarea acestei performanțe, stimulând în continuare cererea agregată, momentan dezinflaționistă, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste”, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naționale.

Instituția precizează că urmărește îndeaproape procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile viitoare ale Comitetului executiv vor fi îndreptate spre menținerea inflației în intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută, un nivel considerat optim pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău