Rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară, potrivit deciziei BNM

  • 11 Septembrie 2019 12:44
Rata de bază aplicată principalelor operațiuni de politică monetară, potrivit deciziei BNM

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară rămâne la același nivel, de 7,5%.

O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi, 11 septembrie, de către Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Conform hotărârii, fără modificări vor rămâne și valorile altor instrumente de politică  monetară. Astfel,  ratele de dobândă la creditele overnight vor fi în continuare de 10,5% anual, iar la  depozitele overnight de 4,5% anual, transmite IPN.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că decizia a fost luată în urma evaluării ultimelor date macroeconomice. „Putem constata că, deja a patra lună, suntem în coridorul țintei de inflație. Pentru luna august, inflația este de 5,5%, ceea ce este la suprafață. Dacă e să mergem mai profund, vedem că oricum până la sfârșitul anului vom avea presiuni inflaționiste mai ridicate. Respectiv, prognoza noastră, pe care am făcut-o anterior, rămâne valabilă. Ceea ce înseamnă că până la sfârșitul anului, probabil, vom ieși din coridor și rata inflației va fi superioară țintei de inflație. Și chiar și în primele luni ale anului viitor”, explică guvernatorul.

Potrivit lui Octavian Armașu, rămân valabili aceeași factori pro-inflaționiști. „Spre deosebire de evaluările noastre anterioare, vedem acum niște factori care vin din domeniul extern și care ar putea să tempereze cererea agregată aici, în Republica Moldova, respectiv, să aibă un efect dezinflaționist anul viitor. Vorbim despre acel război comercial dintre Statele Unite și China, Brexitul și alte fenomene ce au loc, care probabil vor genera fenomene de încetinire economică la nivel global și la principalii noștri parteneri – Uniunea Europeană și alte țări. Probabil aceste lucruri se vor răsfrânge și asupra cererii noastre prin reducerea remitenților, prin posibila reducere a exporturilor. Aceasta e ceea ce anticipăm noi anul viitor”, a notat Octavian Armașu.

Guvernatorul a menționat că, potrivit estimărilor, pentru anul viitor nu sunt prevăzute alte impulsuri noi și, probabil, nu va fi o creștere nouă a fondului de salarizare, așa cum a fost anul curent. Respectiv, nu va fi un impuls inflaționist. De aceea, anul viitor inflația ar putea să fie mai joasă decât ceea ce a fost anticipat în cadrul ultimei prognoze. „Respectiv, noi menținem rata. Vom urmări cu atenție evoluția de mai departe a prețurilor, a factorilor economici și vom vedea ce decizie va urma la runda următoare a politicii monetare”, a precizat guvernatorul.

Conform prognozelor, către sfârșitul anului, rata inflației va crește până la 8%. În prognoză a fost inclusă majorarea tarifelor la energia electrică din luna octombrie. Prețurile produsele alimentare, până acum au fost ceva mai inferioare în comparație cu prognozele, dar cel mai probabil ele vor depăși prognoza, luându-se în calcul că este secetă. Și toate acestea, combinate cu presiunea din afară. „Respectiv, noi credem că prognoza noastră se adeverește până la sfârșitul anului și la începutul anului viitor”, a mai spus Octavian Armașu.

În ședința din 31 iulie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7,5%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău