Rata anuală a inflației va avea o tendință relativ stabilă, BNM

  • 07 August 11:28
Rata anuală a inflației va avea o tendință relativ stabilă, BNM

În luna iunie, inflația anuală a constituit 3,8%, fiind cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul lunii martie. În iunie, rata anuală a inflației a revenit în coridorul de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5% după părăsirea temporară a acestuia în luna mai. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, evoluția descendentă a ratei anuale a inflației în trimestrul II a fost determinată, pe de o parte, de cererea internă modestă și, pe de altă parte, de traiectoria prețurilor internaționale la produsele alimentare, de prețurile interne la producția agricolă și cea industrială, la fel de prețurile la combustibili și cele reglementate, transmite IPN.

Cererea agregată continuă să aibă un impact dezinflaționist modest asupra ratei anuale a inflației, fapt care va fi atenuat de unele ajustări de tarife, cum ar fi majorarea tarifelor la serviciile medicale, care a intrat în vigoare în luna iulie curent. În trimestrul II, rata anuală a inflației a constituit 3,5% și a fost cu 0,5 puncte procentuale inferioară celei anticipate în cadrul prognozei aferente Raportului asupra inflației, mai 2024, preponderent, pe seama abaterii negative înregistrate pentru prognoza prețurilor la combustibili.

BNM prognozează că rata anuală a inflației va avea o tendință relativ stabilă pentru întreaga perioadă de prognoză. Astfel, inflația medie anuală pentru anii 2024 și 2025 va fi de 4,7% și, respectiv, 5,3% fiind revăzută cu -0,3 și 0,7 puncte procentuale.

„Prognoza actuală a inflației a fost revizuită în sens descendent pentru a doua jumătate a anului curent și în sens ascendent pentru trimestrul II 2025 - trimestrul I 2026. Revizuirea în sens descendent a prognozei ratei anuale a inflației este determinată, în mare parte, de o prognoză inferioară a prețurilor internaționale la produsele alimentare și la petrol. Cât privește revizuirea în sens ascendent, aceasta este condiționată de impactul condițiilor secetoase din vara anului 2024 asupra prețurilor alimentare în prima jumătate a anului 2025, de anticiparea unei cereri agregate mai puțin restrictive pe întreaga perioadă comparabilă și de o prognoză superioară a prețurilor la gazele naturale”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Potrivit instituției, măsurile stimulative cumulate de politică monetară atât de reducere consecutivă a ratei de bază, cât și de micșorare a normei rezervelor obligatorii vor spori excesul de lichiditate în sistemul bancar până la finele anului curent. Volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, și să investească în Valori Mobiliare de Stat.

Totuși, potrivit BNM, persistă unele riscuri și incertitudini la adresa prognozei inflației pe termen mediu, precum cererea agregată dezinflaționistă, vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada următoare, incertitudinile cu privire la volumul producției agricole din anii 2024 și 2025, evoluția prețurilor reglementate, situația tensionată pe plan regional și cel global, volatilitatea anticipărilor cu privire la cotațiile internaționale la materii prime și paritatea EUR/USD. Prin urmare, deși există riscuri la adresa evoluției ratei anuale a inflației, aceasta se va menține în limitele intervalului de variație în perioada intervalului de prognoză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău