Rata anuală a inflației a coborât în ianuarie la 27,3%, susține Guvernatorul BNM

  • 14 Februarie 2023 17:29
Rata anuală a inflației a coborât în ianuarie la 27,3%, susține Guvernatorul BNM

Rata inflației este în scădere a treia lună consecutiv. În luna ianuarie 2023 a ajuns la 27,3%, după ce în decembrie a scăzut la 30,2% de la 31,4% în noiembrie. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, decelerarea va continua într-un ritm și mai rapid, astfel încât inflația medie anuală va fi de 13,7% în 2023 și de 5,5% în 2024, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că prin deciziile luate anul trecut, chiar dacă pe alocuri dure, Banca Naționala și-a atins scopul principal, și anume inversarea traiectoriei inflației. „BNM va face tot posibilul ca inflația să revină în coridor, iar rezultatele vor putea fi simțite de toți cetățenii Republicii Moldova”, a spus guvernatorul BNM.

Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără cererea internă și externă modestă, ajustările recente de tarife pentru energia electrică, precum și temperarea continuă a creșterii prețurilor la produse alimentare și la petrol pe piața internațională.

Din punctul de vedere al inflației lunare există o probabilitate înaltă că aceasta se va plasa în limita intervalului de incertitudine la finele lunii decembrie 2023. Ritmul anual al inflației de bază se va diminua rapid pe parcursul anului curent, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză, trimestrul I 2023 – trimestrul IV 2024.

Rata anuală a prețurilor produselor alimentare va urma o tendință descendentă până în trimestrul doi al anului 2024, ulterior va crește ușor până la sfârșitul orizontului de prognoză. Ritmul anual al prețurilor reglementate se va diminua semnificativ pentru întreaga perioadă de prognoză. Rata anuală a prețurilor la combustibili va continua să se diminueze semnificativ în primele trei trimestre consecutive de prognoză, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău