Răspunsul Comisiei Europene privind dovezile conform cărora avionul ucrainean prăbușit în Iran ar fi fost doborât
-
10 Ianuarie 2020 15:38
Comisia Europeană a anunțat vineri că nu dispune de dovezi conform cărora avionul ucrainean prăbușit miercuri în apropiere de Teheran ar fi fost doborât de o rachetă iraniană și a cerut desfășurarea unei investigații credibile, consemnează agenția EFE.
''În acest stadiu nu există dovezi concludente asupra cauzei accidentului'', a semnalat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker. El a adăugat că UE ''așteaptă rezultatele investigației în desfășurare'', subliniind că ''cel mai important este ca investigația să fie independentă, credibilă și sigură''.
Întrebat dacă crede că Iranul poate defășura o investigație credibilă, purtătorul de cuvânt comunitar a răspuns că executivul european ''are încredere că toți actorii implicați în anchetă respectă legislația internațională''.
''Comisia Europeană este pregătită să ofere orice asistență ar avea nevoie autoritățile însărcinate cu efectuarea investigației'', a mai spus el, insistând că ''pentru Comisia Europeană este crucială securitatea cetățenilor europeni care folosesc transportul aerian în afara UE''.
Avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, care zbura pe ruta Teheran-Kiev, s-a prăbușit miercuri la scurt timp după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața, majoritatea pasagerilor fiind iranieni și canadieni de origine iraniană. Potrivit unui raport preliminar difuzat de autoritățile iraniene, avionul s-ar fi prăbușit din cauza unei defecțiuni tehnice, dar responsabili americani afirmă că este posibil ca acesta să fi fost doborât neintenționat de armata iraniană cu o rachetă sol-aer, versiune negată de Teheran.
Londra și Ottawa afirmă că a avionul a fost fără îndoială doborât de o rachetă iraniană, probabil din eroare, iar imagini video dificil de autentificat circulă pe internet în sprijinul acestei teze.
Kievul a indicat joi că a primit 'date importante' din partea Washingtonului și că examinează șapte ipoteze de lucru, printre care un tir cu rachetă sol-aer de tipul TOR, fabricată în Rusia, o coliziune cu o dronă sau un obiect zburător, un accident provocat de o problemă tehnică, și o explozie de origine 'teroristă' din cauza unei bombe la bord.
Cutiile negre ale avionului au fost recuperate, dar nu se știe deocamdată cine le va examina, Teheranul anunțând anterior că refuză să le predea Washingtonului.AGERPRES