Răspunsul CEC la investgația RISE. De ce se regăsesc persoane decedate în listele alegătorilor?

  • 11 Septembrie 2016 19:16
Răspunsul CEC la investgația RISE. De ce se regăsesc persoane decedate în listele alegătorilor?

Comisia Electorală Centrală a efectuat un control intern după investigația realizată de RISE Moldova, care arăta că în listele de alegători se regăsesc și numele unor persoane decedate.

Între acestea se număra numele jurnalistului Constantin Tănase, tatăl președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, al regizorului Emil Loteanu,  al actorului Mihai Volontir și al interpretului și compozitorului Anatol Dumitraș.

Secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroaie, a declarat că au fost făcute verficări interne și s-a constatat că jurnaliștii au făcut investigația în baza unor date învechite. Aplicația de pe pagina web a CEC conține informații de la ultimele alegeri, și nu din datele actualizate din Registrul de Stat Alegătorilor, a menționat secretarul CEC.

Potrivit lui Veaceslav Agrigoroaie, din lista celor 100 de persoane decedate prezentate de jurnaliști ca fiind alegători cu drepturi depline, numai 3 se mai găsesc în listele electorale. În ceea ce privește numele personalitățlor notorii, acestea au fost radiate din listele de alegători, a mai declarat Veaceslav Agrogoroaie.

El a menționat că CEC a inițiat verificări împreună cu Oficiul Stării Civile și CRIS Registru, pentru a vedea dacă în listele de alegători se mai regăsesc și numele altor persoane decedate.

Potrivit ultimelor date prezentate de CEC, în Registrul de Stat al Alegătorilor  erau înregistrați peste 3 milioane 200 de mii de alegători, date preluate din Registrul de Stat al Populației. În 22 de ani, numărul alegătorilor a crescut cu jumătate de milion, se mai arăta în investigația RISE Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău