Răspunsul BNM privind informațiile precum că din Moldova s-ar scoate sume mari de bani (ZdG)

  • 17 Iunie 2019 15:24
Răspunsul BNM privind informațiile precum că din Moldova s-ar scoate sume mari de bani (ZdG)

Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că în prezent nu există „riscuri și nici îngrijorări” în privința transferurilor bancare internaționale mai mari de 500 de mii de lei.

Răspunsul vine după ce Ziarul de Gardă a solicitat Băncii Naționale să facă precizări referitor la solicitările enunțate de Igor Dodon după ședința Consiliului Superior de Securitate din 11 iunie.

Astfel, reprezentanții instituției susțin că utilizează anumite servicii care oferă accesul la datele cu privire la transferurile internaționale, iar în baza acestora sunt analizate fluxurile de capital și a piețelor financiare, eficiența serviciilor de transfer, în legătură cu atribuțiile de implementare a politicii monetare, reglementare valutară și supraveghere bancară. „În acest sens sunt evaluate  riscurile aferente adecvării capitalului și resurselor de lichiditate a băncilor etc. În același timp, informațiile obținute sunt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienților lor în activități de spălare a banilor și/sau finanțare a terorismului. În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări”, se precizează în răspunsul BNM. 

Menționăm că Igor Dodon a solicitat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a solicitat Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor date despre transferurile bancare în sume mai mari de 500 de mii, începând cu data de 1 ianuarie 2019, pe motiv că „parvin informații precum că cei care au pierdut și urmează în scurt timp să devină istorie sau opoziție parlamentară, în regim de urgență, scot mijloace bănești din R. Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău