Răspunsul Blocului ACUM la scrisoarea PD în vederea creării unei majorități parlamentare

  • 01 Martie 2019 12:11
Răspunsul Blocului ACUM la scrisoarea PD în vederea creării unei majorități parlamentare

Partidul Democrat a invitat oficial componentele Blocului electoral ACUM la discuții în vederea creării unei majorități parlamentare pentru a evita alegerile anticipate. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr resping categoric orice discuții cu PDM și susțin că, de fapt, această formațiune intenționează să creeze alianță cu Partidul Socialiștilor.

Partidul Democrat a transmis deja scrisori partidelor PAS și PPDA în vederea inițierii discuțiilor pentru formarea unei alianțe, a anunțat vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari. El a îndemnat ca discuțiile să înceapă cât mai curând pentru a evita blocajele instituționale.

„Toți avem nevoie de o guvernare responsabilă și așteptăm ca toți politicienii implicați să dea dovadă de maturitate politică. Noi nu dorim alegeri anticipate și acest lucru poate fi evitat dacă va exista un consens în Parlament”.

PDM susține că viitoarea guvernare ar trebuie să corespundă mai multor principii – orientarea politică „pro-Moldova”, implementarea acordului de asociere cu UE și realizarea reformelor, și „toleranță zero” față de corupție.

Pe de altă parte, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a subliniat pentru Radio Chișinău, că formațiunea sa nu va purta negocieri cu Partidul Democrat, inclusiv din cauză că aceasta ar însemna să-și trădeze alegătorii.

„Dacă dânsul vorbește de toleranță zero față de corupție, iată noi, avem toleranță zero față de corupție și nu stăm la masa de negocieri cu corupții. Noi am vorbit cu zeci de mi ide oameni în campania electorală și tuturor le-am promis că nu facem coaliție cu hoții”. 

Aceeași poziție este exprimată și de PAS. Secretarul general al formațiunii, Igor Grosu a sugerat, totodată, că Partidul Democrat ar negocia de fapt cu Partidul Socialiștilor, iar invitația lansată Blocului Acum ar fi nesinceră.

„Cu partidele care au demolat tot ce mai era democratic în această țară noi nu avem cum să facem alianță. Nu are decât partidul care a acumulat cele mai multe mandate să înceapă discuțiile cu al doilea partid care are cele mai multe mandate. Am auzit că s-a conturat și un potențial prim-ministru, așa că toate mesajele transmise de Vladimir Cebotari sunt doar o ficțiune, o minciună”. 

Amintim că în urma scrutinului parlamentar de duminică, potrivit rezultatelor preliminare, nicio formațiune nu a acumulat suficiente voturi pentru a avea o majoritate în viitorul Parlament. Partidul Socialiștilor ar obține 35 de mandate, Partidul Democrat  - 30, Blocul Acum – 26, Partidul Șor – 7 și 3 deputați independenți. Concurenții electorali au contestat însă rezultatele alegerilor în mai multe circumscripții uninominale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău