Răspunsul Ambasadorului Ucrainei la București privind declarația lui Zelenski despre Bucovina de Nord: „A fost tradusă greșit”

  • 23 Ianuarie 18:33
Răspunsul Ambasadorului Ucrainei la București privind declarația lui Zelenski despre Bucovina de Nord: „A fost tradusă greșit”

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, afirmă că declarația lui Volodimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, a fost tradusă greșit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a Președinției din țara vecină.

"E de înțeles că puțini oameni în România au văzut declarația președintelui ucrainean în original, adică în limba ucraineană, ci au luat traducerea în engleză, unde fraza originală 'Bucovina de Nord a fost luată de români' a fost tradusă ca "Northern Bucovina was occupied by Romanians" ("Bucovina de Nord a fost ocupată de români - n.r.). Sigur, este vorba de traducerea oficială, dar care totuși rămâne doar o traducere și nu schimbă textul original", scrie diplomatul pe Facebook.

Potrivit acestuia, "contextul istoric la finalul anului 1918, dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar și mișcările naționale în fostele provincii ale acestuia au creat situația când aceste provincii istorice nu mai aveau suveranitatea recunoscută internațional, deci preluarea lor de alte state vecine nu poate fi considerată 'ocupația”.

Ambasadorul susține că președintele Zelenski "s-a referit la cunoscutele evenimente istorice din 1918-1919 cu un singur scop, de a demonstra necesitatea unității naționale pentru consolidarea statului ucrainean, care a ratat la acea perioadă șansa la suveranitate și independență, dar și acum își continuă lupta împotriva agresiunii rusești".

"Regret cu sinceritate această situație neplăcută, dar care până la urmă e drept rezultatul unei traduceri incorecte și unor interpretări nefondate. Rămân convins că România și Ucraina trebuie să-și aprofundeze colaborarea pentru stabilitatea și prosperitatea atât a țărilor noastre, cât și a regiunii întregi, iar comunicarea mai strânsă și evitarea unor interpretări și concluzii fără justificarea lor adecvată ne vor susține eforturile diplomatice", mai afirmă Bankov.

El adaugă că greșelile din traducerea în engleză a discursului prezidențial publicat online au fost corectate. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
20
Furtună
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
19
Tue
19

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău