Răspuns OFICIAL | Cei care iau mită în ruble transnistrene nu pot fi trași la răspundere penală (CPR Moldova)

  • 30 Mai 2019 14:28
Răspuns OFICIAL | Cei care iau mită în ruble transnistrene nu pot fi trași la răspundere penală (CPR Moldova)

În timp ce conducerea CNA-ului declara că, „Procesul de luptă împotriva corupției declanșat de Republica Moldova este unul IREVERSIBIL” se pare că până în prezent întâlnim grave lacune legislative la acest capitol, care limitează posibilitatea organelor anticorupție să combată efectiv acest fenomen, susțin experții Centrului de Politici și Reforme (CPR) Moldova.

Astfel, Centrul publică un răspuns la o solicitare de informații, semnat de șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, în care se arată că persoanele ce iau mită în ruble transnistrene nu vor putea fi trase la răspundere penală pentru luarea sau darea de mită, precum și pentru falsificarea banilor. 

„Unitatea monetară (ruble transnistrene) recunoscută în regiunea transnistreană, nu poate constitui obiect al infracțiunilor prevăzute de art.236, 324 și 325 din Codul penal din considerentul că aceste bancnote nu sunt recunoscute de către Republica Moldova și de alte state străine. Totodată, în cazul infracțiunii prevăzute de art. 236 din Codul Penal, acțiunea de fgabricare a unor asemenea bancnote „ruble Transnistrene” false poate fi calificată ca pregătire de una din faptele prevăzute de art. 190 sau 196 din Codul penal, după caz art. 105 sau 106 din Codul contravențional , se precizează în răspunsul IGP.

Prin urmare, CPR Moldova constată că o instituție abilitată în exercitarea urmăririi penale pe cazuri de corupție recunoaște că nu poate acționa în astfel de cazuri, fiind lipsită de pârghii legale. „Teoretic, un funcționar public sau un alt factor de decizie ar putea cere mită în ruble transnistrene. Ca ulterior, acesta să meargă în stânga Nistrului și să folosească banii în propriul interes, fie să îi convertească în orice valută (MDL, USD, EUR etc.), fie să achiziționeze anumite bunuri de valoare (bijuterii, produse etc.). Iar pentru faptul că a luat mita în ruble transnistrene, acesta este absolvit de pedeapsa penală. Această lacună legislativă permite săvârșirea mai multor infracțiuni economice fără a fi pedepsit”, concluzionează experții în cadrul unei analize.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-14
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Wed
-3
Thu
0
Fri
3
Sat
5
Sun
7

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău