Rară eclipsă de soare pe cerul Africii de Est

  • 21 Iunie 2020 12:14
Rară eclipsă de soare pe cerul Africii de Est

Numeroși astronomi amatori au avut șansa de a observa duminică, pe cerul Africii de Est, în perioada solstițiului de vară, o rară eclipsă de Soare de tip "cerc de foc", transmite AFP, potrivit Agerpres.ro.

Acest fenomen astronomic, care se produce cu o frecvență mică, o dată sau de două ori pe an, a început la puțin timp după răsăritul Soarelui deasupra Africii Centrale, a traversat Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud și nordul Etiopiei, a continuat în direcția Asiei și s-a încheiat deasupra Pacificului, în sudul insulei Guam la ora 09:32 GMT.

În cadrul acestui tip de eclipsă, Luna trece în fața Soarelui, în cadrul unei alinieri cu Pământul care duce la "ascunderea" discului solar. Acesta nu dispare însă complet, așa cum se întâmplă în cazul eclipselor totale: Luna nu este suficient de aproape de Pământ pentru a acoperi complet discul solar, iar rezultatul este o eclipsă inelară - adică în momentul de maxim al acestei eclipse, rămâne vizibil un "cerc de foc" în jurul Soarelui.

Curioșii din Nairobi, capitala Kenyei - care nu s-a aflat pe traseul ideal al eclipsei - nu au putut observa decât o eclipsă parțială și aceasta ascunsă de norii care au acoperit Soarele cu doar câteva secunde înainte ca eclipsa să ajungă la punctul său maxim.

În pofida acestui lucru, "a fost foarte emoționant pentru că sunt obsedată de eclipse. Este unul dintre motivele care m-au făcut să fiu interesată de astronomie", a declarat pentru AFP Susan Murabana, fondatoare, alături de soțul ei, Chu, a programului educativ "Travelling telescope" (Telescopul itinerant).

Cei doi și-au instalat telescopul pe acoperișul unui bloc dintr-o zonă rezidențială și au postat live evoluția eclipsei pe platformele Facebook și Zoom.

"De obicei evităm să vorbim despre cer sau nori, pentru că ne temem să nu ne aducă ghinion. Însă azi am avut suficient noroc în pofida norilor și am reușit să vedem majoritatea etapelor eclipsei", a adăugat Susan Murabana.

În mod normal, Susan și soțul său, Chu, ar fi campat pe malul lacului Magadi (sud), unde cerul este de obicei mai senin decât la Nairobi. Însă, din cauza epidemiei de coronavirus, deplasările spre și dinspre Nairobi sunt interzise de mai multe săptămâni.

Această eclipsă a fost vizibilă în faza sa totală pe doar 2% din suprafața Terrei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău