Raportul privind executarea fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru 2022, aprobat de Consiliul de administrație al CNAM

  • 13 Aprilie 2023 11:40
Raportul privind executarea fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru 2022, aprobat de Consiliul de administrație al CNAM

Consiliul de administrație al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) a aprobat în ședința de miercuri, 12 aprilie, raportul privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) pentru anul 2022, transmite CNAM.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a făcut o prezentare amplă a modului în care au fost gestionate fondurile respective, specificând că veniturile acumulate au fost de aproximativ 12 miliarde 640 de milioane de lei, cu 0,6% mail mult în raport cu prevederile anuale. În comparație cu 2022, suma veniturilor s-a majorat cu circa 1 miliard 100 de mii de lei sau cu 9,5%.

Cheltuielile fondurilor AOAM pe anul 2022 au fost executate în sumă de peste 11 miliarde 963 de milioane de lei, cu 6,8% mai puțin față de prevederile anuale și cu 3,6% mai mult în comparație cu anul precedent.

Ponderea majoră (98,8%) în totalul cheltuielilor fondurilor AOAM în perioada de raportare o deține fondul de bază destinat achitării serviciilor medicale și farmaceutice, în conformitate cu contractele încheiate cu prestatorii de astfel de servicii.

Ion Dodon a menționat câteva aspecte importante cu referire la principalele acțiuni ce țin de executarea fondurilor AOAM pentru 2022, și anume: extinderea listei de medicamente compensate, includerea în premieră pentru compensare din aceste fonduri a dispozitivelor medicale (teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare ), majorarea numărului de intervenții (operații de cataractă, protezare a articulațiilor mari, cardiologie intervențională ș. a.) în cadrul programelor speciale în asistența medicală spitalicească, evaluarea necesităților populației în servicii de înaltă performanță și luarea deciziei de a contracta serviciile respective pentru 2023 per programe.

Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru anul 2022 urmează a fi prezentat Guvernului spre aprobare.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii Consiliului de administrație al CNAM au luat act de raportul privind încadrarea în primul trimestru al anului în sistemul AOAM a persoanelor fizice și a prestatorilor de servicii medicale și farmaceutice, precum și de rezultatele evaluării și monitorizării prestatorilor contractați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău