Raportul lui Siegfried Mureșan, adoptat în plenul Parlamentului European

  • 15 Martie 2017 13:40
Raportul lui Siegfried Mureșan, adoptat în plenul Parlamentului European

Raportul privind prioritățile politice ale Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018, elaborat de deputatul european Siegfried Mureșan, în calitate de negociator-șef al Parlamentului pentru Bugetul UE din 2018, a fost adoptat miercuri în sesiunea plenară a Parlamentului European.

Prioritățile bugetare propuse de eurodeputatul PMP/ PPE au fost adoptate în plenul Parlamentului European cu 445 de voturi pentru, 134 împotrivă și 101 abțineri, scrie caleaeuropeana.ro.

 

Raportul coordonat de Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român care este raportor pentru bugetul UE, fusese votat săptămâna trecută în Comisia pentru bugete a PE cu 28 de voturi pentru, 4 împotrivă și 3 abțineri.

Cu o zi înainte, marți, prioritățile lui Siegfried Mureșan au fost dezbătute în plenul Parlamentului European.

Raportul eurodeputatului Siegfried Mureșan prevede ca prioritățile Parlamentului European pentru 2018 să fie creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului.

“Prioritățile noastre politice vor fi două, creștere economică și locuri de muncă, și, în al doilea rând, siguranță pentru cetățeni. Acestea sunt domeniile în care cetățenii Europei așteaptă acțiuni din partea UE, creștere, locuri de muncă și siguranță”, a declarat acesta, în cadrul dezbaterii din legislativul european reunit la Strasbourg.

Negociatorul-șef al PE pe bugetul UE pe 2018 a explicat că pentru atingerea obiectivelor legate de creștere economică și crearea de locuri de muncă este nevoie ca UE să investească mai mult în “infrastructură, inovație, cercetare”.

Referindu-se la reenergizarea implicării Uniunii în dimensiunea securității și apărării, raportorul PE pe bugetul UE pentru 2018 a subliniat că aceasta trebuie abordată în ambele direcții: securitate internă și securitate externă

”Eu propun să consolidăm responsabilitatea agențiilor europene care au responsabilități în acest domeniu. FRONTEX, EASO, EUROPOL, EUROJUST trebuie să aibă o activitate mai bine susținută și să coopereze între ele pentru a crea un efect de sinergie”, a declarat Mureșan.

Pe lângă aceste trei priorități, documentul elaborat de eurodeputatul român mai susține continuarea sprijinului acordat fermierilor europeni aflați în situații de criză, alocări mai mari pentru țările din Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova, dar și finanțarea în premieră a Programului „Discover EU” de acordare a unui abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene).

“Și aș dori să fim, din acest punct de vedere, solidari și în ce privește vecinătatea estică a UE, pentru că există țări care au semnat acordul de asociere, Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Ele, în clipa de față, sunt supuse unei politici mai agresive din partea Federației Ruse. Noi trebuie să consolidăm independența justiției, statul de drept, să contracarăm spălarea de bani în aceste state vecine. După aceea să ne concentrăm și pe vecinătatea din sud, nordul Africii, statele din Orientul Mijlociu. Și de aici vine spre noi un flux migrator. Trebuie ca UE să-i susțină pe refugiați în țările de origine”, a declarat Mureșan.

Deputatul european Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.

Cum se adoptă bugetul UE?

Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual.

Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie, însă, de obicei, până la sfârșitul lunii mai, a anului anterior bugetului anual. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE.

Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, și Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere.

Bugetul anual al Uniunii Europene a fost, în 2016, de 155 de miliarde de euro, iar, în 2017, este de 158 de miliarde de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău