Raportul Global al Competitivității: Republica Moldova a coborât două poziții

  • 04 Septembrie 2013 14:31
Raportul Global al Competitivității: Republica Moldova a coborât două poziții

Republica Moldova a coborât două poziții în ceea ce privește competitivitatea, ocupând locul 89 din 148 de state, potrivit Raportului Global al Competitivității 2013-2014, lansat miercuri, 4 septembrie.

Cele mai slabe domenii sunt inovațiile, iar principalele obstacole în calea mediului de afaceri sunt corupția și calitatea drumurilor, unde țară noastră ocupă unul dintre ultimele locuri în lume.

Republica Moldova a căzut cu două poziții față de anul trecut nu pentru că ar fi acumulat un punctaj mai prost, dar pentru că alte state au avansat, a explicat Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice, instituție care a acumulat informațiile din țară pentru elaborarea studiului. Indicele Global al Competitivității este calculat în baza a 110 indicatori, grupați în 12 piloni. Factorii care au influențat pozitiv clasamentul țării noastre sunt pregătirea tehnologică și stabilitatea macrofinanciară, în timp ce la inovații Republica Moldova ocupă locul 138 din 148 de state. 

În procesul de elaborare a studiului, a fost efectuat și un sondaj care relevă că fenomenul corupției și lipsa unei justiții independente sunt cele mai mari obstacole în calea mediului de afaceri din țară. Potrivit Raportului Global al Competitivității, Republica Moldova este printre primele state din lume la capitolul acces la internet, în schimb ocupă ultima poziție în clasament în privința calității drumurilor. 

Analistul economic Roman Chirca confirmă că în Republica Moldova nu este acordată atenția necesară inovațiilor, fapt ce influențează negativ dezvoltarea economiei în ansamblu.

Raportul Global al Competitivității 2013-2014 a fost elaborat de World Economic Forum. Primele în top sunt Elveția, Singapore și Finlanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău