Raportul de țară al ONU | Criza provocată de pandemia de COVID-19 a accentuat și mai mult problemele cu care se confruntă R.Moldova. Nici prognozele pentru anii următori nu arată prea optimist

  • 25 Martie 2021 12:49
Raportul de țară al ONU | Criza provocată de pandemia de COVID-19 a accentuat și mai mult problemele cu care se confruntă R.Moldova. Nici prognozele pentru anii următori nu arată prea optimist

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a accentuat și mai mult problemele cu care se confruntă Republica Moldova, arată un raport de țară al ONU pentru anul 2020. Pe fondul unor mici progrese, populația a scăzut semnificativ, există provocări legate de accesul la sistemul educație, iar Produsul Intern Brut s-a redus anul trecut cu șapte la sută. Nici prognozele pentru anii următori nu arată prea optimist, se mai menționează în raportul citat.

Deși rata sărăciei extreme s-a redus, comparativ cu anul 2012, totuși în Republica Moldova 24 la sută dintre gospodării încă se mai confruntă cu o sărăcie absolută, spune reprezentanta UN Woman în țara noastră, Dominika Stojanovska.

„Pensia minimă a acoperit 63 la sută din necesitățile de bază. Dacă analizăm sărăcia persistentă, observăm că unele grupuri sunt afectate mai mult decât altele, lucru accentuat de pandemia de COVID-19. Regiunile de centru și de sud au parte de cel mai mare număr de persoane sărace. Un sfert din copii și un sfert din persoanele cu vârsta 60 plus trăiesc în sărăcie. Persoanele de etnie romă și cele cu dizabilități sunt cele mai vulnerabile”, a menționat reprezentanta ONU. 

Republica Moldova are parte de cea mai rapidă reducere a populației din Europa: mortalitatea este înaltă, la fel și rata de emigrare, în special a muncitorilor calificați. Astfel că prognozele pentru anii următori nu sunt prea optimiste. Dacă se vor păstra aceleași ritmuri, în 2035, populația Republicii Moldova va ajunge la 2,4 milioane de oameni, susține reprezentanta Fondului ONU pentru Populație la Chișinău, Nigina Abaszada.

„Republica Moldova pierde circa 1,5 la sută din populația sa anual. Reducerea va continua cu depopularea zonelor rurale. Speranța de viață a crescut cu 1,6 ani, dar observăm, de asemenea, o creștere a poverii maladiilor. Și dacă e să vorbim despre educație, Republica Moldova are riscuri înalte. Mulți copii nu au avut acces la serviciile de educație, nu au avut dispozitive online. Copii din zona rurală au parte de discrepanțe în ceea ce privește accesul la educație”, a subliniat Nigina Abaszada. 

Republica Moldova ocupă locul 92 din 128 la capitolul statului de drept. Raportul de țară al ONU pentru Republica Moldova mai arată că economia s-a extins cu 5 la sută în ultimii ani, totuși anul trecut PIB-ul a scăzut din cauza pandemiei. Sectorul IT e în creștere, iar agricultura rămâne a fi vulnerabilă. Și drepturile femeilor sunt în continuare încălcate, 40 la sută dintre femei fiind supuse violenței cel puțin o dată în viață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău