Raportul de activitate a Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2023, prezentat în Parlament. Dorin Recean: Am încheiat anul în creștere economică și cu o inflație diminuată la 4%

  • 14 Martie 13:57
Raportul de activitate a Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2023, prezentat în Parlament. Dorin Recean: Am încheiat anul în creștere economică și cu o inflație diminuată la 4%

Premierul Dorin Recean a prezentat astăzi de la tribuna Parlamentului raportul de activitate al Guvernului pentru anul 2023. Șeful Executivului a vorbit despre investițiile făcute în domeniul infrastructurii, apărare, sănătate, învățământ, precum și despre progresele înregistrate în economie, justiție și parcursul european. Deputații din opoziție, însă, au criticat activitatea Guvernului, subliniind că nivelul de trai al cetățenilor nu s-a îmbunătățit, transmite Radio Chișinău.

Premierul Dorin Recean a declarat că, în 2023, Guvernul a lucrat pe patru direcții – dezvoltarea economică, securitatea, reforma justiției, precum și integrarea europeană.

„Capitolul justiție și drepturile omului – Eforturile Guvernului s-au concentrat pe garantarea independenței și integrității sistemului judiciar, combaterea corupției, implementarea reformelor de deoligarhizare, recuperarea activelor și lupta împotriva spălării banilor, precum și consolidarea protecției drepturilor omului. În 2023, Rep. Moldova a urcat semnificativ în clasamentul internațional cu privire la percepția corupției, ajungând de pe locul 91, pe locul 76 din 180”, a spus premierul.

Dorin Recean a vorbit și despre recuperarea economică de anul trecut, după crizele din anii precedenți, în pofida faptului că Rep. Moldova nu a înregistrat o creștere economică semnificativă.

„Am avut un în care economia Rep. Moldova s-a recuperat după consecințele crizelor multiple din 2022 cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și am încheiat anul în creștere economică și cu o inflație diminuată la 4%. În fața tuturor provocările, prietenii noștri externi au continuat să ne susțină. Sunt sigur că inclusiv cei mai vocali deputați de aici care declară că sunt împotriva integrării UE au beneficiat de acest lucru în toate domeniile – dezvoltare locală, educație, protecție socială, sănătate, agricultură, mediu. Construim și ne mișcăm înainte”, a mai declarat Recean. 

Deputații din opoziție, însă, au criticat activitatea Guvernului din 2023. Comunista Diana Caraman a sugerat că, în pofida creșterilor salariale majore de care au beneficiat miniștrii, nivelul de trai al cetățenilor nu s-a îmbunătățit.

În perioada dvs de conducere, nivelul de sărăcie a crescut până la circa 31%. Nivelul de salarizare nu atinge nivelul inflației, cu excepția procurorilor, miniștrilor și judecătorilor Curții Constituționale. De 1,5 ori s-a majorat șomajul. Sunt datele oficiale ale Biroului Național de Statistică. La fel, a crescut migrația. De asemenea, 30% din bugetari primesc un salariu mai mic de 4000 de lei, adică mai puțin decât salariul minim pe economie”, a spus Diana Caraman.

La rândul său, premierul Dorinn Recean i-a cerut deputatei să nu folosească cifre false și să nu le interpreteze, precizând că Guvernul a făcut creșteri salariale pentru învățători, medici și a alocat plăți unice pentru mai multe categorii de angajați din sectorul public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău