Raportul Comisiei privind alimentele alterate din grădinițe. Conducerea direcțiilor de învățământ va fi înlocuită in corpore

  • 19 Decembrie 2016 11:04
Raportul Comisiei privind alimentele alterate din grădinițe. Conducerea direcțiilor de învățământ va fi înlocuită in corpore

Conducerea direcțiilor de învățământ din Capitală va fi înlocuită in corpore până la sfârșitul acestui an, după scandalul alimentelor alterate care au ajuns în grădinițele din municipiul Chișinău.

Anunțul a fost făcut de primarul Dorin Chirtoacă după ce au fost prezentate rezultatele anchetei interne în baza dosarului licitațiilor trucate.

Comisia de anchetă a constatat haos în asigurarea cu alimente a copiilor din grădinițele din Chișinău. Potrivit șefului Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, care este și președintele comisiei,  licitațiile trucate au fost posibile datorită managementului defectuos al Direcțiilor educație și din cauza atitudinii permisive a conducerii acestora. În urma anchetei interne, Mihai Moldovanu a declarat că au fost constatate și diferențe mari de preț la cumpărarea acelorași produse în diferite sectoare ale Capitalei.

 ”În sectorul Centru, brânza este procurată la 22,41 de lei, iar în Buiucani, 46 și 43, brânza cu cheag tare: Ciocana-46, Râșcani-84. Diferența de 38, 86. Diferența de preț per produs variază de la un leu la 38 de lei în diferite sectoare”, a declarat Mihai Moldovanu.

Mihai Moldovanu a declarat că în numeroase cazuri în care se constata că agentul livra produse necalitative responsabilii direcțiilor de sector erau înștiințați despre nereguli, dar le tolerau. El a mai spus că din cele 153 de grădinițe din Capitală, doar 57 dintre acestea au beneficiat de reparația blocurilor alimentare. După prezentarea raportului, primarul Capitalei a anunțat că vor urma demisii până la sfârșitul anului.

”Conducerea direcțiilor de învățământ: și de sectoare, și general, va fi înlocuită aproape in corpore, indiscutabil. Pe lângă conducerea direcțiilor de învățământ mai departe  o să vedem adjuncți”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Tot astăzi, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au declarat că în urma verificărilor efectuate în mai multe grădinițe, în perioada 25 noiembrie-12 decembrie, au fost găsite încă produse alterate. Potrivit lor, unul dintre motivele pentru care produsele ajung alterate în farfuriile copiilor ar fi că sunt importate și livrate prin numeroși intermediari. Reprezentanții Agenției vor să participe în mod direct la procedura de achiziții a produselor alimentare destinate grădinițelor.

 ”Pentru noi este important să știm toate etapele de la momentul producerii până la momentul consumului, ori de la momentul importului până la momentul consumului să vedem toate etapele prin care a trecut acest produs. Este mai ușor  să verificăm un producător oficial de prima mână, decât un importator de a patra mână. Statul alocă anul sume mari pentru cumpărarea produselor, ar fi mai logic ca statul să dea acești bani pentru produsul autohton, decât să favorizăm niște produse necunoscute”, a spus șeful Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, Roman Vengher.

În grădinițe, reprezentanții ANSA au depistat mai multe nereguli: utilaje vechi din blocurile alimentare, spații de depozitare a produselor care nu sunt dotate cu termometre, frigidere insuficiente. Sistemele de ventilare din blocurile unde se pregătesc bucate pentru copiii sunt ineficiente, iar în cele mai multe cazuri lipsesc planurile de igienizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău