Raportul Comisiei Europene privind Republica Moldova, dat publicității

  • 27 Martie 2014 17:45
Raportul Comisiei Europene privind Republica Moldova, dat publicității

În 2013, notează documentul, Republica Moldova a răspuns la multe dintre recomandările raportului de progres de anul trecut.

Raportul Comisiei Europene privind Republica Moldova dat publicității astăzi la Bruxelles în cadrul pachetului privind politica de vecinătate menționează progresele realizate de țara noastră în 2013, între care sunt evidențiate parafarea Acordului de asociere și finalizarea implementării Planului de acțiuni privind liberalizarea vizelor. Pe de altă parte, Comisia cere Republicii Moldova să intensifice lupta împotriva corupției la toate nivelurile și să organizeze alegerile parlamentare din noiembrie acest an în conformitate cu standardele europene și internaționale pentru alegeri democratice. 

În 2013, notează documentul, Republica Moldova a răspuns la multe dintre recomandările raportului de progres de anul trecut. Astfel, Chișinăul a finalizat implementarea Planului de acțiune pentru implementarea vizelor, a continuat reformele judiciare și pentru aplicarea legii, a început restructurarea cadrului anticorupție, a intensificat implementarea planului de acțiune pentru respectarea drepturilor omului, a continuat dialogul cu Tiraspolul și reformele dificile sectoriale și în domeniul reglementării.

Raportul remarcă și faptul că s-au făcut pași în reforma justiției și combaterea corupției. Parlamentul a adoptat în octombrie un pachet legislativ care înăsprește responsabilitatea disciplinară a judecătorilor și combate corupția în sectorul de justiție. De asemenea, a fost adoptat un pachet de legi anticorupție care permite sancțiuni mai dure pentru mită și acțiuni ilicite comise de polițiști. Nu în ultimul rând, CE remarcă faptul că a continuat depolitizarea și profesionalizarea administrației publice locale și centrale.

În raport este menționat și faptul că în ciuda crizei politice de acum un an, care a amenințat procesul de transformări, s-a reușit alegerea unui nou guvern ceea ce a permis reluarea dialogului politic cu UE.

Pe de altă parte, în raportul din 2014, Republica Moldova este invitată să intensifice lupta împotriva corupției la toate nivelurile, în principal asigurând funcționarea deplină și independența Centrului Național Anticorupție, furnizând un cadru legislativ stimulativ pentru Comisia Națională de Integritate și prevenind influența neadecvată a intereselor de afaceri în toate sectoarele, inclusiv în sistemul judiciar și asigurând transparența achizițiilor publice și privatizărilor.

De asemenea, Republicii Moldova i se cere să deruleze alegeri parlamentare corecte la sfârșitul lunii noiembrie 2014, în conformitate cu standardele europene și internaționale pentru alegeri democratice. O atenție specială ar trebui acordată faptului de a nu schimba legislația electorală prea aproape de scrutin, pentru a evita ridicarea ștachetei pentru participanți în procesul electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău