Raportul Comisiei Europene | Cetățenii R.Moldova vor beneficia în continuare de Regimul liberalizat de vize cu statele din Spațiul Schengen. Recomandările adresate Chișinăului

  • 10 Iulie 14:54
Raportul Comisiei Europene | Cetățenii R.Moldova vor beneficia în continuare de Regimul liberalizat de vize cu statele din Spațiul Schengen. Recomandările adresate Chișinăului

Comisia Europeană a publicat cel de-al treilea raport anual privind mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia în continuare de Regimul liberalizat de vize cu statele din Spațiul Schengen, iar autoritățile continuă să îndeplinească condiționalitățile ce au stat la baza liberalizării regimului de vize, se constată în cel de-al treilea Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană, publicat astăzi. Raportul conține o evaluare complexă a nivelului de implementare a criteriilor-referință aferente regimului fără vize cu UE pentru țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic.

Cu referire la Republica Moldova, Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări ce țin de îmbunătățirea cooperării operaționale în vederea reducerii numărului cererilor de azil depuse într-un mod nejustificat de către cetățenii Republicii Moldova în Spațiul Schengen, continuarea promovării campaniilor informaționale privind regulile de călătorie în Spațiul Schengen, continuarea consultărilor în vederea adoptării strategiei și planului de acțiuni privind reforma justiției, consolidarea capacităților instituționale și competențelor Autorității Naționale de Integritate, asigurarea în continuare a investigării cuprinzătoare a fraudei bancare, recuperarea activelor fraudate și tragerea la răspundere a celor vinovați.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) ia act de evaluarea și recomandările prezentate în prezentul Raport care reflectă inclusiv evoluțiile pozitive aferente implementării recomandărilor Raportului similar din 2018. Recomandările Comisiei Europene vor fi analizate, autoritățile vizate urmând să întreprindă acțiunile necesare pentru implementarea acestora”, se arată, într-un comunicat al MAEIE.

În perioada 2014-2020, peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au efectuat călătorii în statele din spațiul Schengen, înregistrând în total peste 6 milioane de călătorii. Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), numărul de refuzuri de intrare constituie în mediu 0.3%, iar numărul cazurilor de ședere ilegală este în mediu de 0.5%. Posibilitatea de a călători fără viză în UE este deschisă pentru aproximativ 2.5 milioane de posesori ai pașapoartelor biometrice, inclusiv pentru mai mult de 200 000 de cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,6 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
23
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 13 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5617 0.0486
USD 16.6114 0.0637
RON 4.0448 0.0084
UAH 0.6034 0.0035
RUB 0.2271 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău