Raportul anual al Curți de Conturi privind utilizarea resurselor financiare publice, audiat în cadrul Comisiei parlamentare de profil. Au fost pornite opt cauze penale

  • 15 Decembrie 2020 14:07
Raportul anual al Curți de Conturi privind utilizarea resurselor financiare publice, audiat în cadrul Comisiei parlamentare de profil. Au fost pornite opt cauze penale

Comisia de control al finanțelor publice a audiat, în ședința de astăzi, Raportul anual al Curții de Conturi asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și a patrimoniului public pentru anul 2019.

„Urmare a misiunilor de audit desfășurate, Curtea de Conturi a obținut o imagine de ansamblu privind managementul finanțelor publice și guvernanța sectorului public. Au fost realizate 20 de misiuni de audit ale rapoartelor/situațiilor financiare, 17 misiuni de audit al conformității, 8 misiuni de audit de performanță și 4 misiuni de follow-up. Ca rezultat al misiunilor de audit, Curtea de Conturi a exprimat 20 de opinii asupra rapoartelor financiare și a formulat 29 de concluzii aferente conformității și/sau performanței gestionării fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public”, potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Parlamentului. 

Domeniile auditate în perioada septembrie 2019 – septembrie 2020 vizează preponderent formarea și utilizarea resurselor bugetului public național, inclusiv ale bugetului de stat, ale bugetului asigurărilor sociale de stat, ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

De asemenea, în perioada raportată Curtea de Conturi și-a orientat activitatea și asupra altor domenii importante, cum ar fi: privatizarea bunurilor în perioada 2013-2019; achizițiile publice; gestionarea resurselor financiare publice și a patrimoniului public de către unele întreprinderi de stat și instituții publice; transferurile din bugetul de stat către bugetele locale; tehnologiile informaționale, funcționalitatea sistemelor de management financiar și a gradului de racordare a acestora principiilor de performanță etc.

Misiunile de audit desfășurate au stabilit că majoritatea entităților publice efectuează exercițiul anual de autoevaluare a controlului intern managerial, acesta însă se finalizează doar cu emiterea declarației de răspundere managerială. În cele mai dese cazuri, lipsesc planurile de acțiuni privind lichidarea neconformităților stabilite, care ar trebui să reprezinte un proces continuu.

Principalele probleme identificate de Curtea de Conturi privind gestionarea patrimoniului public țin de carențele în evidență și de gestionarea ineficientă, care sporesc riscul de înstrăinare și de pierdere a acestuia.

Curtea de Conturi a expediat organelor de drept 18 materiale, fiind pornite 8 cauze penale. Totodată, propunerile Curții de Conturi și-au găsit reflectarea în două inițiative legislative.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău