Raportul ANI | Averi nejustificate în sumă totală de aproximativ 13 milioane de lei și șapte cereri de confiscare a averilor depuse în instanța de judecată
-
04 August 2021 16:58
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat Raportul de activitate pentru prima jumătate a anului 2021.
În primele șase luni ale anului 2021, ANI a inițiat, în total, peste 200 de controale. Printre subiecții care figurează în procedurile de control sunt - fostul președinte al Republicii Moldova, nouă deputați, doi judecători, trei procurori, un fost ministru, patru secretari de stat, un Ambasador, opt președinți și vicepreședinți de raioane, 52 de primari, viceprimari și vicepretori. (lista integrală în raport).
În 112 cazuri, inspectorii de integritate au constatat încălcări admise de cinci deputați, un procuror, un judecător, un secretar de stat, trei președinți de raion, un fost demnitar și 24 de primari. (lista integrală în raport).
Aproximativ 13 milioane de lei au fost depistate de inspectorii de integitate în cadrul procedurilor de control a averii în cele șapte dosare privind diferența nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate. Totodată, juriștii ANI au transmis în judecată cazurile depistate de averi nejustificate în vederea dispunerii confiscării acestora. Reamintim că, în cele șapte dosare de averi nejustificate sunt vizați doi deputați din Parlamentul Republicii Moldova, un judecător, un procuror și trei funcționari publici, inclusiv doi cu statut special.
În cauzele contravenționale deschise, inspectorii de integritate au aplicat sancțiuni în suma totală de circa 130 de mii de lei. Astfel, au fost sancționați doi procurori, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, un președinte de raion, un vicepreședinte de raion, 10 primari, etc. (lista integrală în raport).
În rezultatul controalelor, ANI a depistat și încălcări de ordin penal și fiscal, sesizând organele competente. Astfel, din cele 17 ilegalități denunțate de către ANI privind falsul în declarații, îmbogățire ilicită, spalare de bani și evaziune fiscală, organele vizate au refuzat să inițieze cauze penale în opt situații. Iar, instituția fiscală a refuzat să inițieze controale în trei cazuri, din cele șase denunțate. În refuzurile organelor penale sunt vizați patru procurori, doi deputați și doi judecători. Respectiv, instituția fiscală a refuzat să inițieze controale în privința a doi procurori și a unui judecător.
Pe rol în instanța de judecată se află peste 260 de dosare privind contestarea actelor de constatare emise de ANI, juriștii ANI au reusit să câștige în 48 de dosare, iar în 19 cazuri au pierdut. (lista integrală în raport).
În Registrul conflictelor de interese au fost înregistrate și soluționate 113 de situații privind conflictele de interese. Acestea au fost declarate de 107 primari, patru președinți de raioane și doi consileri locali.
Totodată, pe parcursul celor șase luni, au fost emise peste 230 de refuzuri de inițiere a controalelor, iar în 99 de acte de constatare inspectorii de integritate au clasat cauzele, lista detaliată poate fi vizualizată în Raportul de activitate.