Raportorul ONU care l-a vizitat pe Julian Assange în închisoare: Tratamentul la care este supus îi pune viața "în pericol"

  • 02 Noiembrie 2019 09:38
Raportorul ONU care l-a vizitat pe Julian Assange în închisoare: Tratamentul la care este supus îi pune viața

Tratamentul la care este supus Julian Assange, acuzat de spionaj de Washington și amenințat cu extrădarea în SUA, îi pune viața "în pericol", a apreciat vineri raportorul ONU cu privire la tortură, informează Agerpres, care citează AFP.

Într-un comunicat, Nils Melzer și-a exprimat "îngrijorarea față de deteriorarea continuă a sănătății lui Julian Assange după arestarea și încarcerarea sa la începutul acestui an", insistând că "viața sa este de acum în pericol".

"Dacă Regatul Unit nu schimbă în mod urgent cursul și nu îi ameliorează situația inumană, expunerea continuă a lui Assange la arbitrar și încălcările drepturilor sale l-ar putea costa în curând viața", a declarat el.

Melzer, expert independent al ONU și profesor de drept internațional, i-a făcut o vizită în luna mai fondatorului WikiLeaks în închisoarea din Londra, fiind însoțit de medici, la o lună după arestarea acestuia de către poliția britanică la Ambasada Ecuadorului.

În urma acestei vizite, Melzer a afirmat că Julian Assange a suferit "dureri fizice" și prezintă "toate simptomele tipice unei expuneri prelungite la tortură psihologică, anxietate cronică și traume psihologice intense".

Expertul citat nu s-a întâlnit cu Assange de atunci, dar a primit noi date cu privire la starea de sănătate a acestuia, afirmă surse din anturajul său.

Assange "continuă să fie deținut în condiții de opresiune, de izolare și de supraveghere, nejustificate de statutul său de deținut", susține raportorul.

La 21 octombrie, australianul de 48 de ani a apărut dezorientat în cursul primei sale apariții în public în șase luni, bâlbâindu-se în timpul unei audieri la Londra și părând să aibă dificultăți în a-și aminti data de naștere. La finalul audierii, el a declarat că nu știe ce i s-a întâmplat și s-a plâns de condițiile de detenție la închisoarea londoneză de înaltă securitate Belmarsh.

În 2012, Julian Assange, care era urmărit penal în Suedia pentru viol, s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia sau în SUA, din cauza difuzării unor documente secrete americane de către site-ul său.

După șapte ani petrecuți la misiunea diplomatică a Ecuadorului, el a fost arestat de poliția britanică la 11 aprilie, cu acordul autorităților de la Quito.

Assange a fost plasat imediat în detenție, apoi condamnat la o pedeapsă de 50 de săptămâni de închisoare la 1 mai pentru încălcarea condițiilor eliberării sale provizorii.

Julian Assange riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare în SUA, care îl acuză că a pus în pericol unele surse ale lor în momentul publicării în 2010 de către WikiLeaks a 250.000 de cablograme diplomatice și a aproximativ 500.000 de documente confidențiale privind activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.

La sfârșitul lunii mai, justiția americană a adăugat mai multe capete de acuzare la actul său de inculpare, dintre care cele mai multe vizează încălcări ale legilor împotriva spionajului, ceea ce a suscitat critici din partea apărătorilor libertății presei.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
-5
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,57 m/s
Sun
-6
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-4
Thu
0

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău