RAPORT | Veniturile și cheltuielile bugetului pentru 2018: Datoria de stat a crescut, dar a scăzut ponderea în PIB

  • 28 Mai 2019 13:55
RAPORT | Veniturile și cheltuielile bugetului pentru 2018: Datoria de stat a crescut, dar a scăzut ponderea în PIB

Veniturile și cheltuielile bugetului pentru 2018 au fost realizate sub nivelul preconizat. Datoria de stat a crescut nesemnificativ, dar a scăzut ponderea în Produsul Intern Brut, iar datoria celor trei bănci devalizate în 2014 este de aproape 12,5 miliarde de lei, potrivit a două rapoarte prezentate astăzi de Curtea de Conturi.

Ministerul Finanțelor susține că veniturile s-au diminuat în urma reformelor fiscale și a suspendării asistenței din partea Uniunii Europene, însă, anul trecut au fost înregistrați și o serie de indicatori pozitivi, relatează Radio Chișinău.

Veniturile la buget au fost cu peste jumătate de miliard de lei mai mici decât cele preconizate, iar cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de lei. Reducerea veniturilor este cauzată și de ratarea asistenței financiare din partea Uniunii Europene.

Datoria de stat a crescut ușor, însă, ponderea acesteia în Produsul Intern Brut s-a diminuat cu 1,5 puncte procentuale, ajungând la 27,4%.

Raportul Curții de Conturi privind auditul performanței managementului datoriei de stat și garanțiilor de stat atestă că, anul trecut, din activele băncilor devalizate au fost valorificate aproximativ 770 de milioane de lei, iar datoria acestora în prezent este de peste 12 miliarde de lei. 

Anul trecut a fost realizată o importantă reformă fiscală ce a diminuat presiunile asupra mediului de afaceri, însă, a afectat și veniturile la buget, a afirmat ministrul Finanțelor, Ion Chicu. Totodată, el a indicat că și ratarea banilor de la Uniunea Europeană a afectat veniturile, însă, deficitul bugetar s-a redus.

Amintim că Uniunea Europeană a suspendat acordarea unei asistențe financiare în valoare de 100 de milioane de euro din cauza unor derapaje antidemocratice, în special în urma anulării rezultatelor alegerilor locale din Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău