Raport: Un submarin nuclear britanic a evitat la limită o coliziune cu un feribot. Este al treilea incident în patru ani

  • 16 Iulie 2020 16:48
Raport: Un submarin nuclear britanic a evitat la limită o coliziune cu un feribot. Este al treilea incident în patru ani

Un submarin nuclear britanic a evitat la limită o coliziune cu un feribot între Irlanda de Nord și Scoția, în noiembrie 2018, dezvăluie un raport publicat joi, informează AFP, citată de Agerpres și digi24.

Potrivit raportului serviciului de anchetă asupra accidentelor maritime, este vorba de al treilea incident de acest tip în care a fost implicat un submarin al Marinei Regale a Regatului Unit (Royal Navy) în patru ani.

Comandamentul Superfast VII, feribot al companiei Stena ce transporta 215 pasageri și 67 de membri ai echipajului între Belfast și Cairnryan, pe coasta de vest a Scoției, a observat periscopul submersibilului.

"Ofițerul de cart a luat atunci măsuri imediate și eficiente, virând feribotul pentru a evita un veritabil risc de coliziune", a declarat inspectorul-șef al serviciului de anchetă, Andrew Moll.Submarinul cu baza în Faslane (Scoția), care executa o misiune de antrenament de securitate, a detectat feribotul atât vizual, cât și cu instrumente, însă a calculat prost distanța care îl separa de navă.

A fost al treilea accident sau incident între un submarin al Royal Navy și o navă de suprafață în patru ani 

Submarinul a schimbat cursul, însă mai degrabă s-a îndreptat spre feribot decât s-a îndepărtat de el, astfel încât navele s-au pomenit la circa 250 de metri una de cealaltă.

"Incidentul s-a produs pentru că sala de control a submarinului a subestimat viteza feribotului și a supraestimat cursa lui, dând naștere unor decizii critice din punct de vedere al securității, bazate pe informații inexacte", a declarat inspectorul-șef într-un comunicat.

"Chiar dacă nu a avut loc o coliziune, acesta a fost al treilea accident sau incident între un submarin al Royal Navy (...) și o navă de suprafață în patru ani", a adăugat el, subliniind că aceasta este o "sursă de îngrijorare semnificativă".

Chiar dacă Royal Navy a luat măsuri pentru a împiedica repetarea unor asemenea incidente, el a preconizat declanșarea unei anchete independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău