Raport UE | România înregistrează progrese în reformarea sistemului judiciar și combaterea corupției

  • 25 Ianuarie 2017 13:55
Raport UE | România înregistrează progrese în reformarea sistemului judiciar și combaterea corupției

România continuă să înregistreze progrese în reformarea sistemului judiciar și în combaterea corupției, dar critici ale politicienilor și presei la adresa instituțiilor judiciare, în special a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), riscă să submineze încrederea în justiție, arată raportul MCV.

"Inculparea și condamnarea a numeroși politicieni cunoscuți din România constituie un semnal că tendința generală spre independența justiției este pozitivă. Aceeași tendință poate fi observată în sondajele de opinie pe tema percepției asupra independenței justiției și încrederii în sistemul judiciar", arată raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

"Însă, după cum au stabilit rapoartele MCV, există și o reacție la această tendință: criticile politicienilor și presei la adresa magistraților și instituțiilor judiciare au fost frecvente, atacurile la adresa Direcției Naționale Anticorupție (DNA) continuând să se intensifice în anul 2016. Riscul este ca această atitudine critică să submineze încrederea publică în întregul sistem judiciar, mai ales când criticile vin din partea instituțiilor guvernamentale sau Parlamentului", subliniază raportul Comisiei Europene.

"Independența justiției este esențială pentru funcționarea statului de drept și a sistemului judiciar, astfel încât societatea să poată avea încredere că justiția își îndeplinește sarcinile în mod imparțial și profesionist. (...) Încrederea este periclitată în cazul în care există interferențe în sistemul judiciar, dar și dacă deciziile instanțelor sunt ignorate. În plus, atacurile la adresa instituțiilor judiciare și a anumitor judecători pot avea efecte negative directe asupra independenței și imparțialității justiției. Interferențele politice asupra numirilor în funcții de rang înalt constituie principalul factor de risc în privința independenței justiției", atrag atenția experții Comisiei Europene.

"În cursul anului 2016, sistemul judiciar (Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Suprem al Magistraturii) și Curtea Constituțională au continuat să susțină independența justiției, ca actori instituționali care constribuie la echilibrul puterii. Din ce în ce mai mult, acest rol a fost asumat la nivel public, în special prin poziții ale instituțiilor judiciare luate în timpul dezbaterilor parlamentare pe tema unor proiecte legislative relevante. Curtea Constituțională are un rol-cheie în statul de drept și în consolidarea unui sistem judiciar independent", subliniază raportul MCV.

În privința "amenințărilor la adresa independenței justiției", raportul MCV notează că "în 2016 s-a observat intensificarea criticilor la adresa magistraților și a instituțiilor judiciare, fiind vizată în principal Direcția Națională Anticorupție (DNA)". "Au existat acuzații lansate în spațiul public prin intermediul site-urilor de socializare online, a posturilor tv sau chiar pe paginile oficiale ale instituțiilor statului, amplificându-se prin repetarea în presă. Multe acuzații au fost proferate de oficiali de rang înalt și de persoane publice (spre exemplu, fostul președinte al țării, președintele Senatului, deputați și senatori), având astfel un impact mai mare, situațiile intrând în contradicție cu normele de respectare a independenței justiției și generând riscul subminării încrederii publice în întregul sistem judiciar. Printre acuzații figurează cele că DNA ar fi acționat abuziv, la ordine politice și prin încălcarea legii. Un exemplu despre atacurile personalizate este cel al acuzațiilor de plagiere a tezei de doctorat de către procurorul-șef al DNA, în pofida faptului că o acuzație similară fusese deja respinsă de o comisie educațională specială în anul 2012 (...)", observă raportul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău