RAPORT | Traficul cu părți de jaguar cu destinația China s-a intensificat în America de Sud

  • 06 Noiembrie 2020 17:12
RAPORT | Traficul cu părți de jaguar cu destinația China s-a intensificat în America de Sud

Bandele de infractori care operează în Bolivia și în alte părți ale Americii de Sud au dezvoltat rețele sofisticate de a face contrabandă cu părți de jaguar având drept destinație China, potrivit unui raport publicat joi, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Cea mai mare felină din Americi, cu până la 208.000 de exemplare trăind în sălbăticie, jaguarul este clasificat drept specie "aproape amenințată cu dispariția" de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), a cărei ramură olandeză, IUCN NL, a comandat raportul.

ONG-ul Earth League International (ELI), care a condus ancheta sub acoperire în numele IUCN NL, au vorbit cu 25 de surse de cadrul serviciilor de informații din Bolivia și cu peste 50 din alte țări latino-americane, inclusiv din Peru și Surinam.

În Bolivia - cu o populație de circa 3.000 de jaguari în sălbăticie - dezvoltările de infrastructură și afluxul de companii chineze au contribuit la o creștere a traficului cu părți ale acestor feline.

"Chinezii atribuie puteri medicinale părților de jaguar și folosesc adesea colții acestei feline în bijuterii pentru a simboliza statutul social", a declarat Andrea Crosta, director executiv al ELI.

"Echipei noastre i s-au arătat spre vânzare sute de dinți de jaguar. Ne-au explicat că sunt preferați colții mai mari, pentru că trebuie sculptați", a adăugat el.

Traficul este condus de rezidenți chinezi din America de Sud, potrivit IUCN NL. În timp ce clienții sunt asiatici, în principal chinezi, localnicii sunt în principal vânători și intermediari.

Colții de jaguar sunt traficați per se, dar și ca înlocuitori ai caninilor de tigru datorită dimensiunii lor mari. Prețul colților de jaguar în China este de până la 10 ori mai mare decât cel plătit în America de Sud.

Disponibilitatea redusă a părților de tigru în Asia, combinată cu creșterea cererii din Asia de Est și de Sud-Est, au contribuit la intensificarea traficului cu părți de jaguar, a declarat IUCN NL.

Infractorii au construit rețele care le permit să facă relativ ușor contrabandă cu părți de jaguar, în principal cu avionul. Adesea, traficanții mituiesc responsabili de rang înalt din cadrul poliției pentru a trece frontierele, potrivit raportului citat. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău