RAPORT | Topul celor mai populare partide pe Facebook sau Odnoklassniki. „Trolling” și comunicare digitală, în activitatea formațiunilor politice în mediul on-line

  • 30 Ianuarie 2019 13:02
RAPORT | Topul celor mai populare partide pe Facebook sau Odnoklassniki. „Trolling” și comunicare digitală, în activitatea formațiunilor politice în mediul on-line

În Republica Moldova există un număr mare de persoane, inclusiv care utilizează conturi false pe rețele de socializare și care promovează activitatea unor partide politice în mediul on-line și le denigrează pe altele, constată autorii unui raport de monitorizare a activității partidelor politice în mediul on-line.

Acest fenomen, cunoscut ca „trolling”  poate duce la promovarea unor informații false și la campanii de dezinformare, a menționat Mihai Mogâldea, unul din autorii raportului.

De asemenea, raportul atenționează că în Republica Moldova, ca și în cazul altor țări, legislația electorală nu reglementează comunicarea digitală în timpul campaniilor, aceasta fiind înglobată în categoria mijloacelor de comunicare în masă. „Republica Moldova are deja un precedent care demonstrează necesitatea ajustării legislației electorale prin reflectarea promovării digitale și utilizării rețelelor de socializare”, potrivit raportului.

Autorii au examinat activitatea a 10 partide pe trei rețele de socializare și pe Youtube. Raportul constată că actorii electorali preferă să se promoveze pe rețelele Facebook și Odnoklasniki. Cele mai mare număr de urmăritori pe Facebook îi are Partidul Acțiune și Solidaritate, urmat de Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Șor, iar pe Odnoklasniki – Partidul Nostru, urmat  la distanță de Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal.

În total, pe toate cele trei platforme de comunicare și pe Youtube, Partidul Nostru are 58.700 de urmăritori, PAS și PPDA, care formează Blocul electoral ACUM au împreună peste 57 de mi ide urmăritori, Partidul Șor – peste 21 de mii.

Raportul a fost realizat de Fundația Youth Development for Innovation, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău