RAPORT | Topul celor mai populare partide pe Facebook sau Odnoklassniki. „Trolling” și comunicare digitală, în activitatea formațiunilor politice în mediul on-line

  • 30 Ianuarie 13:02
RAPORT | Topul celor mai populare partide pe Facebook sau Odnoklassniki. „Trolling” și comunicare digitală, în activitatea formațiunilor politice în mediul on-line

În Republica Moldova există un număr mare de persoane, inclusiv care utilizează conturi false pe rețele de socializare și care promovează activitatea unor partide politice în mediul on-line și le denigrează pe altele, constată autorii unui raport de monitorizare a activității partidelor politice în mediul on-line.

Acest fenomen, cunoscut ca „trolling”  poate duce la promovarea unor informații false și la campanii de dezinformare, a menționat Mihai Mogâldea, unul din autorii raportului.

De asemenea, raportul atenționează că în Republica Moldova, ca și în cazul altor țări, legislația electorală nu reglementează comunicarea digitală în timpul campaniilor, aceasta fiind înglobată în categoria mijloacelor de comunicare în masă. „Republica Moldova are deja un precedent care demonstrează necesitatea ajustării legislației electorale prin reflectarea promovării digitale și utilizării rețelelor de socializare”, potrivit raportului.

Autorii au examinat activitatea a 10 partide pe trei rețele de socializare și pe Youtube. Raportul constată că actorii electorali preferă să se promoveze pe rețelele Facebook și Odnoklasniki. Cele mai mare număr de urmăritori pe Facebook îi are Partidul Acțiune și Solidaritate, urmat de Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Șor, iar pe Odnoklasniki – Partidul Nostru, urmat  la distanță de Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal.

În total, pe toate cele trei platforme de comunicare și pe Youtube, Partidul Nostru are 58.700 de urmăritori, PAS și PPDA, care formează Blocul electoral ACUM au împreună peste 57 de mi ide urmăritori, Partidul Șor – peste 21 de mii.

Raportul a fost realizat de Fundația Youth Development for Innovation, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
8,19 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,76 m/s
Fri
15 °C
Sat
17 °C
Sun
16 °C
Mon
16 °C
Tue
17 °C

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 0.0943
USD 17.4143 -0.0511
RON 4.0695 0.0197
UAH 0.7026 -0.0008
RUB 0.2721 0.0003
Arhivă Radio Chișinău