RAPORT think-tank | Jumătate dintre rușii care trăiesc la Londra sunt informatori

  • 06 Noiembrie 2018 09:48
RAPORT think-tank | Jumătate dintre rușii care trăiesc la Londra sunt informatori

Aproape jumătate dintre expații ruși care trăiesc la Londra sunt informatori, susține un think-tank britanic într-un nou raport publicat luni și al cărui conținut este confirmat de fostul șef al serviciului britanic de informații externe MI6, relatează marți dpa.

„Potrivit unor surse de informații bine plasate, Rusia are 200 de ofițeri în Marea Britanie care se ocupă de peste 500 de agenți”, se arată în raportul lui Andrew Foxall pentru Societatea Henry Jackson.

Studiul susține că până la jumătate din cei aproximativ 150.000 de expați ruși care locuiesc la Londra au fost sau sunt informatori pentru Moscova.

Potrivit studiului, această rețea de informatori a Rusiei este de 52 de ori mai mare ca cea britanică.

Raportul intervine în urma otrăvirii aproape fatale a fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Anglia la începutul acestui an, despre care conducerea britanică susține că a fost un atac comis de agenți ruși.

'Rusia este angajată în toate activitățile (...) inclusiv spionaj. Iar Marea Britanie pare a fi prost echipată pentru a se ocupa de acestea', potrivit raportului.

Fostul șef al MI6 Richard Dearlove a declarat că 'am face bine să luăm aminte de avertismentele raportului'.

'Occidentul trebuie să se trezească în fața amenințării pe care o reprezintă (președintele rus) Vladimir Putin și dictatura sa coruptă și brutală', a adăugat Dearlove.

'De prea mult timp, politica de securitate a Marii Britanii se bazează pe presupunerea naivă că Rusia și-a abandonat atitudinea de Război Rece', a declarat la rândul său Foxall. 'Acest raport arată că spionajul rusesc este la fel de insolent cum a fost întotdeauna', a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău