RAPORT | Subcultura criminală din penitenciare favorizează intimidarea și violența la adresa deținuților
-
25 Iunie 2018 13:56
În locurile detenție preventivă din Republica Moldova este în continuare aplicată forța în mod excesiv și disproporționat, nu există practici eficiente de prevenire a violențelor între deținuți și nici mecanisme clare privind persoanele cu dizabilități mintale. În același timp, în penitenciare persistă o subcultură criminală ce favorizează intimidarea și violența deținuților. Aceste constatări au fost făcute de reprezentanții Consiliului pentru prevenirea torturii, ca urmare a unor vizite în instituțiile de detenție.
În total, pe parcursul anului 2017, au fost efectuate 20 de vizite inopinate în mai multe instituții de detenție, în cadrul Mecanismului național de prevenire a torturii. Acest mecanism prevede accesul liber și în orice moment a membrilor Consiliului pentru prevenirea torturii, condus de Avocatul Poporului, și din care fac parte mai mulți membri ai societății civile.
Aceștia au constatat că în 2017 situația privind lupta cu tortura în locurile de detenție nu a înregistrat progrese față de anii precedenți, iar în unele aspecte chiar s-a înrăutățit. Deși au fost semnalate deficiențe sistemice și în rapoartele precedente, acestea nu au fost luate în considerare de către autorități, a subliniat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.
„O bună parte din demnitarii guvernamentali credeau că Ombudsmanul a făcut recomandările numai îndeplinindu-și atribuțiile și de dragul recomandărilor. Noi acum, la fiecare minister și autorități publice centrale vizate facem demersuri cu solicitarea de a afal ce a fost îndeplinit.”
În instituțiile de detenție aflate în subordinea Ministerului de Interne, persoanele reținute au raportat cazuri de abuz fizic, dar acestea nu au fost înregistrate oficial. Membrii Consiliului mai atrag atenția asupra riscurilor legate de violențele dintre deținuți, care au fost reliefate în cazul Brăguță. Se constată că nu există proceduri de semnalizare rapidă a cazurilor de agresiune între deținuți, a subliniat Oxana Gumennaia, membră din partea societății civile în Consiliul de prevenire a torturii.
„Consiliul a recomandat identificarea soluțiilor pentru toate izolatoarele funcționale din cadrul MAI în vederea supravegherea persoanelor deținute, inclusiv monitorizarea video. Pentru că noi am constatat că în unele izolatoare nu este nici supraveghetor în timpul aflării persoanelor în izolator.”
Raportul mai semnalează lipsa procedurilor de interacțiune cu persoanele cu dizabilități, la etapele de reținere și detenție, precum și deținerea în arest preventiv a persoanelor mai mult de termenul stabilit. În penitenciare nu există un mecanism de depunere a plângerilor din partea deținuților, unii minori sunt plasați în aceleași încăperi cu adulții, iar femeilor nu li se asigură consultația medicului ginecolog. Serviciile medicale în general sunt raportate ca fiind nesatisfăcătoare, la fel ca și condițiile de detenție, în majoritatea instituțiilor. Aproximativ 12 mii de persoane se află în prezent în locuri de detenție.