RAPORT: Sistemul național pentru urgențe de sănătate publică este pregătit parțial

  • 23 Septembrie 2020 13:50
RAPORT: Sistemul național pentru urgențe de sănătate publică este pregătit parțial

Sistemul național pentru urgențe de sănătate publică nu dispune de planuri pentru pregătire, detectare și răspuns rapid la urgențele de sănătate publică. De asemenea, lipsește o colaborare intersectorială între structurile administrației publice centrale (APC) și cele locale (APL) în ceea ce privește intervenția în urgențele de sănătate publică. Sunt constatările Raportului de monitorizare a măsurilor întreprinse de autoritățile publice în timpul pandemiei de COVID-19, din perspectiva impactului asupra persoanelor vârstnice”, prezentat de Platforma pentru Îmbătrânire Activă.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, secretara Platformei pentru Îmbătrânire Activă, Cristina Răilean, a menționat că sistemul național duce lipsă și de proceduri operaționale standard pentru a asigura continuitatea activității instituțiilor publice responsabile de gestionarea urgențelor de sănătate publică. Nu a fost asigurată nici finanțarea durabilă și suficientă a sistemului – înainte, în timpul și după urgențele de sănătate publică.


,,Ceea ce privește gradul de pregătire a sistemului național pentru urgentele de sănătate publică, sistemul a fost parțial pregătit. Reieșind din monitorizarea celor 17 acțiuni din Strategia națională de sănătate publică, am monitorizat 25 de indicatori de progres. Doar șase indicatori au fost realizați și unul parțial realizat. 18 indicatori nu au fost realizați. Drept urmare, doar 24 de procente din indicatori au fost realizați”, a precizat Cristina Răilean.  

Cât privește realizările asigurate, a fost ajustat cadrul legal la prevederile cadrului sanitar internațional. Au fost delimitate funcțiile la nivel de APC, APL pentru pregătirea, detectarea și răspunsul rapid la urgențele de sănătate publică. De asemenea, a fost instituit un mecanism de finanțare pentru urgențe și consolidate periodic capacitățile specialiștilor din domeniu, a punctat secretara Platformei pentru Îmbătrânire Activă.

Dina Ciubotaru, coordonator de program Helpage International, a subliniat că, deși COVID-19 ar părea că este un subiect foarte mult discutat, acesta rămâne unul important pentru că fiecare a cincea persoană din Moldova. Persoanele în etate, pe perioada de infecție COVID-19, sunt un grup cu risc sporit, a menționat aceasta.

Helpage International și Platforma pentru Îmbătrânire Activă implementează proiectul „Integrarea îmbătrânirii active în politici publice”, cu susținerea Fundației Est-Europene și în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele Agenției elvețiene pentru dezvoltare și cooperare și Suedia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău