Raport SIPRI | Puterile nucleare continuă să-și modernizeze arsenalele

  • 17 Iunie 2019 11:55
Raport SIPRI | Puterile nucleare continuă să-și modernizeze arsenalele

Puterile nucleare mondiale au continuat să-și modernizeze și să-și dezvolte arsenalele în pofida unei scăderi ușoare, de 4%, a numărului de focoase nucleare, relevă luni un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm, informează dpa și EFE, potrivit Agerpres.

Numărul de focoase nucleare la nivel mondial era de 13.865 la începutul acestui an, o scădere de 600 de unități comparativ cu începutul anului 2018. Estimarea include focoase active, aflate în depozit sau gata să fie dezafectate.

"Ceea ce vrem să transmitem este că numărul total de arme nucleare este în scădere, dar toate statele care dețin arme nucleare fie le modernizează, fie au anunțat planuri de a-și dezvolta forțele", a declarat pentru dpa cercetătorul SIPRI Shannon Kile.

Nouă state dețin arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.

"Este clar că armele nucleare rămân un element central în strategiile lor militare și în doctrinele de securitate națională", a adăugat Kile, apreciind că armele nucleare "nu și-au pierdut valoarea intrinsecă pentru securitatea națională".

Circa 2.000 de focoase nucleare sunt menținute într-un stadiu operațional ridicat, a menționat SIPRI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău