Raport | Serviciile secrete ruse au stat în spatele atacurilor cibernetice care au vizat MAE ceh

  • 03 Decembrie 2018 17:02
Raport | Serviciile secrete ruse au stat în spatele atacurilor cibernetice care au vizat MAE ceh

În spatele atacurilor informatice care au vizat anul trecut Ministerul ceh de Externe s-au aflat serviciile secrete ruse, afirmă serviciul de contrainformații al Republicii Cehe, BIS, în ultima ediție a raportului său anual, făcut public luni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului, două atacuri separate care au vizat Ministerul de Externe ceh au fost lansate de gruparea de piraterie informatică APT28, care are legături cu guvernul rus și a mai fost învinuită în trecut de atacuri în Germania și SUA.

"Toate constatările indică fără dubiu spre campania de ciberspionaj Turla, inițiată de serviciul de informații rus FSB, și APT28/Sofacy, asociată cu serviciul rus de informații militar GRU", se arată în raportul anual.

Atacatorii au accesat peste 150 de adrese de e-mail al personalului și au copiat mesaje, "obținând date care ar putea fi folosite pentru viitoare atacuri, precum și o listă cu potențiale ținte practic din toate instituțiile importante ale statului", a stabilit BIS.

Ministerul ceh de Externe a indicat anul trecut că probabil în spatele atacurilor cibernetice împotriva acestei instituții s-a aflat un stat străin, dar a susținut că nu au fost compromise materiale confidențiale.

Raportul mai avertizează, la fel ca în alți ani, că Rusia continuă să folosească ofițeri de informații care acționează sub acoperire diplomatică, în cadrul unei strategii-hibrid generale împotriva statelor membre ale Uniunii Europene și NATO.

În același timp, BIS a consemnat o intensificare a activității agenților de informații chinezi și s-a declarat preocupat de intensificarea activităților de spionaj economic, științific și tehnic.

BIS a detectat totodată mai multe atacuri îndreptate împotriva unor ținte militare cehe, cel mai grav dintre acestea ducând la compromiterea unor conturi de e-mail private ale unor persoane având legături cu Ministerul Apărării și cu armata.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău