Raport secret ONU: ”Coreea de Nord a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate”

  • 04 August 2020 09:24
Raport secret ONU: ”Coreea de Nord a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate”

Coreea de Nord ''probabil'' că face progrese în dezvoltarea armelor nucleare, potrivit unui raport clasificat al Națiunilor Unite, ale cărui detalii au fost confirmate și citate marți de DPA și Reuters, preluate de Agerpres.

Coreea de Nord "a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice", au declarat surse diplomatice, citând raportul.
 
Documentul privind respectarea sancțiunilor împotriva Coreii de Nord subliniază că evaluările se bazează pe informații provenite de la o țară membră.
 
Documentul susține că Coreea de Nord își continuă programul nuclear, inclusiv producția de uraniu îmbogățit și construcția unui reactor experimental cu apă ușoară.
 
Raportul unui grup independent de experți care monitorizează sancțiunile ONU arată că țările, pe care nu le identifică, cred că ultimele șase teste nucleare ale Coreii de Nord au ajutat probabil la dezvoltarea unor dispozitive nucleare miniaturizate. Phenianul nu a mai efectuat un test nuclear din septembrie 2017.
 
Raportul interimar a fost prezentat luni comitetului de sancțiuni împotriva Coreii de Nord al Consiliului de Securitate al ONU.
 
"Republica Populară Democrată Coreeană își continuă programul nuclear, inclusiv producția de uraniu puternic îmbogățit și construcția unui reactor experimental cu apă ușoară. Un stat membru consideră că Republica Populară Democrată Coreeană continuă producția de arme nucleare", se arată în raport.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău