RAPORT SEAE privind dezinformarea: „Diplomația vaccinului” a înlocuit pe deplin „diplomația cu mască”

  • 08 Mai 2021 14:54
RAPORT SEAE privind dezinformarea: „Diplomația vaccinului” a înlocuit pe deplin „diplomația cu mască”

euvsdisinfo.eu

În 2021 s-a intensificat și dezinformarea sponsorizată de stat, promovate de Rusia și China, vizând în special vaccinurile dezvoltate în Occident. Pe parcursul acestei perioade, a devenit evident faptul că s-a manifestat încă un alt tip de manipulare a informațiilor; o promovare agresivă a unui tip de vaccinuri și a unei strategii de stat în timp ce denigrează pe alții.  

Dezinformarea legată de pandemia COVID-19, măsurile luate pentru a o limita și campaniile de introducere a vaccinurilor continuă să fie semnificative, arată un raport al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). Introducerea diferitelor vaccinuri a luat amploare în multe țări din întreaga lume și, în legătură cu aceasta, dezinformarea legată de vaccinuri a crescut și a contribuit la răspândirea fricii și neîncrederii în orice tip de vaccin, constată experții. În paralel cu lansarea acestora, vaccinurile în sine au devenit bunuri în diplomația publică globală și s-a accelerat promovarea națională a vaccinurilor produse la nivel local.

Rusia și China, în special, continuă să își promoveze intensiv propriile vaccinuri produse de stat în întreaga lume. Așa-numita „diplomație a vaccinului” este combinată cu eforturile de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident, în instituțiile UE și în strategiile de vaccinare din Europa de Vest. Atât Rusia, cât și China folosesc mass-media controlate de stat, rețelele sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice, pentru a atinge aceste obiective.

În decembrie 2020 și în primul trimestru al anului 2021, campania rusă de promovare a vaccinului Sputnik V s-a accelerat și s-a dezvoltat într-o abordare de implicarea întregului guvern, incluzând autoritățile de stat, companiile de stat și mass-media de stat în intervențiiiv aproape zilnice. Oficialii ruși nu numai că promovează vaccinul Sputnik V, dar se angajează, de asemenea, în mesaje antagoniste, folosind dezinformarea pentru a acuza Occidentul și UE de sabotarea vaccinului rusesc. În acest context, mass-media pro-Kremlin, inclusiv contul oficial Twitter Sputnik V, au încercat să submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente și să pună la îndoială procedurile și imparțialitatea sa politică. Semănând neîncredere în Agenția Europeană pentru Medicamente, actorii de dezinformare pro-Kremlin își propun să submineze și să fragmenteze abordarea comună europeană de asigurare a aprovizionării cu vaccin.

China continuă să-și promoveze vaccinurile ca „bun public global”, subliniind accesibilitatea și aprovizionarea stabilă a vaccinurilor chineze și prezentându-le ca fiind mai potrivite pentru țările în curs de dezvoltare și, de asemenea, Balcanii de Vest. O astfel de manifestare a succesului contrastează cu încadrarea negativă a răspunsului occidental la pandemie în canalele controlate de statul chinez, care s-au bazat pe narațiuni înșelătoare pentru a semăna îndoieli cu privire la siguranța vaccinurilor occidentale și la originea virusului.

Mass-media pro-Kremlin a vizat în mod continuu Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM), acuzând-o că a întârziat în mod deliberat revizuirea vaccinului Sputnik V și de părtinire politică. Mass-media Pro-Kremlin a încercat să semene confuzie cu privire la momentul depunerii cererii oficiale pentru o revizuire continuă a vaccinului Sputnik V la Agenția Europeană pentru Medicamente. Deși nu este clar dacă revendicările premature inițiale ale depunerii cererii au fost un pas deliberat sau rezultatul unei greșeli a dezvoltatorilor Sputnik V, surse pro-Kremlin au exploatat situația pentru a alimenta acuzațiile că AEM a amânat în mod intenționat revizuirea vaccinului Sputnik V. Aceste acuzații s-au răspândit dincolo de mijloacele de informare cunoscute pro-Kremlin în sfera Twitter.

Contul oficial de Twitter al Sputnik V combină publicitatea vaccinului fabricat în Rusia cu amplificarea narațiunilor de dezinformare pro-Kremlin despre o presupusă părtinire occidentală împotriva vaccinului rus și, mai precis, „marele companii farmaceutice” și politicienii occidentali care conspiră împotriva Rusiei. Contul a criticat politicienii europeni și mass-media ori de câte ori au fost puse întrebări cu privire la dezvoltare și studiile clinice ale Sputnik V și a făcut implicit amenințări că Sputnik V ar putea fi retrasdin procesul de aprobare AEM.

Mesajul general răspândit de mass-media chineză controlată de stat este că țările occidentale politizează vaccinurile și contribuie la o „divizare pe bază de vaccin”, subliniind astfel diferența dintre abordările chineze și cele occidentale. Această narațiune generală este punctată de rapoarte negative privind procesul de vaccinare al UE, acuzații de acumulare de vaccinuri în detrimentul țărilor mai sărace și de gestionare greșită a vaccinului AstraZeneca. În mass-media de stat chineză, există o încercare continuă de a învinui „mass-media occidentală” pentru presupuse standard duble și lipsa de profesionalism atunci când vine vorba de modul de difuzare a informației cu privire la vaccinurilor chineze. Mass-media și oficialii chinezi acuză orice voci ce critică „spiritul anti-China”, „răspândirea zvonurilor” și a „minciunilor”. Chiar și utilizarea unor expresii precum „diplomația vaccinului a Chinei” a fost calificată drept „dezinformare” de către oficialii și mass-media din China.

Odată cu lansarea vaccinului Sputnik V în august 2020, mass-media Pro-Kremlin a încadrat problema vaccinării în termeni geopolitici, creând o narațiune conform căreia Occidentul și UE erau predispuse vaccinului Sputnik V. Diverse iterații ale acestei narațiuni au continuat să apară de-a lungul perioadei de monitorizare în mai multe limbi (greacă, italiană, bulgară, spaniolă, cehă, poloneză, lituaniană și altele), susținând că Europa și Occidentul duceau un război al vaccinurilor împotriva Rusiei și caută să discrediteze vaccinul Sputnik V.

Strâns legate de aceste narațiuni erau mesajele de dezinformare care susțineau că UE acordă prioritate (geo) politicii și profitului corporativ asupra bunăstării cetățenilor săi. Acuzațiile nefondate conform cărora oficialii UE reprezentau interesele companiilor farmaceutice, mai degrabă decât ale cetățenilor, au avut ecou la Kremlin la cel mai înalt nivel (a se vedea aici amplificarea în spaniolă și franceză).

Instituțiile de presă pro-Kremlin care vizează publicul european au afirmat de asemenea că renunțarea la vaccinul Sputnik V ar însemna sinuciderea europeană și a învinuit UE pentru distribuirea injustă a vaccinurilor. Mass-media pro-Kremlin destinate publicului internațional au susținut, de asemenea, că Brexit a salvat Marea Britanie de „haosul vaccinului” care cuprinde UE. Luate împreună, astfel de narațiuni indică un efort de a semăna diviziunea în cadrul UE.

Aspecte comerciale legate de Sputnik V – sarcină de realizat prin localizarea producției

Având în vedere că în primul trimestru al anului 2021, introducerea vaccinului s-a accelerat în multe țări din întreaga lume, aspectul comercial a câștigat o mai mare importanță în narațiunea rusă. Aceasta susține că Sputnik V ar trebui să aibă o cotă echitabilă din piață mondială a vaccinurilor, care până la momentul dat a devenit una considerabilă. Cu toate acestea, capacitatea industriei interne ruse de a produce vaccinuri este foarte mică în comparație cu China, care a exportat rapid milioane de doze de vaccin. Sputnik V a fost donat în pachete destul de mici, în stil PR, de exemplu către 1.020 de persoane din Armenia. Până acum a fost livrat la nivel global în cantități mult mai mici în comparație cu exporturile chinezești.

Pentru a activiza participarea publicului pe rețelele sociale, conturile oficiale ale vaccinului Sputnik V au promovat călătorii în Rusia pe timp de vară, care vor include vaccinarea cu Sputnik V. Deși se afirmă că astfel de călătorii vor începe doar în iulie 2021 și că oficialii ruși au exclus mai devreme ideea vaccinării străinilor înaintea populației locale, ediția spaniolă a instituției media RT a raportat deja cu privire la un număr de turiști germani care călătoresc în Rusia pentru vaccin. Presa internațională a investigat de asemenea astfel de călătorii.

Presa rusă controlată de stat a mediatizat, de asemenea, vaccinarea turiștilor străini pentru publicul autohton, susținând că un grup de turiști germani doreau vaccinul Sputnik V atât de mult încât li s-a permis în mod excepțional să vină în Rusia, în ciuda restricțiilor de călătorie. Astfel de rapoarte avansează și mai mult narațiunea că europenii se îndreaptă disperat către Rusia pentru vaccinuri.

Atât canalele oficiale chineze, cât și mass-media pro-Kremlin au amplificat conținutul referitor la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, reprezentând în mod eronat și senzaționalizând rapoartele mass-media internaționale și asociind decesele la vaccinul Pfizer/BioNTech din Norvegia, Spania și din alte părți. Evidențierea selectivă a potențialelor efecte secundare ale vaccinului și ignorarea informațiilor contextuale sau a cercetărilor în curs ajută la prezentarea vaccinurilor occidentale ca fiind nesigure, are potențialul de a alimenta starea de spirit anti-vaccinare în Europa și în afara acesteia și consolidează promovarea vaccinurilor chinezești și rusești ca alternative.

Presa pro-Kremlin urmărește în mod activ rapoartele mass-media internaționale pentru a evidenția posibilele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale. De exemplu, știrile despre posibilele legături dintre vaccinul AstraZeneca și cazurile rare de cheaguri de sânge au fost transmise intensiv pe toate platformele media rusești controlate de stat și pe proxy-urile pro-Kremlin începând cu începutul lunii martie 2020. Acest lucru a dat la o parte accentul anterior pus pe subminarea vaccinului Pfizer / BioNTech, care de abia dacă avusese o mențiune în restul lunii martie.  Recent, însă lucrurile s-au schimbat.  Contul oficial Sputnik V Twitter a comparat vaccinul AstraZeneaca ca fiind mai bun față de Pfizer / BioNTech.

Soarta vaccinului AstraZeneca a avut o acoperire imensă în mass-media pro-Kremlin. Principalele narațiuni s-au rotit în jurul subiectelor „UE în haos și oboseala COVID”, știrile devenind mai lungi și corelate cu reportaje atent editate. Știrile eronate erau prezentate în prime-time la televiziunea principală de stat rusă - despre cum cetățenii protestează pe scară largă în UE împotriva măsurilor de lock-down; despre ciocniri violente și poliție brutală; despre orașe scăpate de sub control în timpul revoltelor sau despre prăbușirea serviciilor publice.

În special, trebuie de menționat că mass-media rusă controlată de stat în mare măsură se abține de a comenta vaccinurile fabricate în China. În comparație cu alte domenii strategice, în care mass-media rusă promovează în mod deschis relațiile cu China, mărcile chineze de vaccinuri, cum ar fi Sinovac sau Sinopharm, nu sunt prezentate.

Pe măsură ce introducerea vaccinului a început în mod serios, în presa cunoscută Pro-Kremlin au dispărut în mare măsură subiecte precum teorii ale conspirației cu privire la originile, Bill Gates, 5G și altele ce erau descrise în rapoartele anterioare. Cu toate acestea, presa rusă a citat recent secretarul Consiliului de Securitate rus repetând acuzații nefondate cu privire la existența unor biolaboratoare controlate de SUA de-a lungul frontierelor rusești și chineze. În 2020, acuzațiile despre "laboratoarele secrete americane" au alimentat în mediul online teorii ale conspirației despre originile coronavirusului.

Pe fondul unui scepticism și a unei ezitări substanțiale în ceea ce privește vaccinul în majoritatea țărilor din Parteneriatul Estic, variind de la 30% la peste 50% din populația totală în conformitate cu diferite studii naționalexciv, are loc o promovare atât a vaccinului, cât și a narațiunilor de dezinformare pro-Kremlin legate de COVID-19 prin intermediul platformelor în limba rusă, precum și prin intermediul unor instituții media pro-Kremlin în limbile locale.

Ucraina și guvernul său au făcut obiectul unor critici deosebit de dure din partea presei ruse controlate de stat și pro-Kremlin în Ucraina. Guvernul ucrainean a fost acuzat de genocid al populației ucrainene și de refuzul cumpărării vaccinului Sputnik V. Acuzația unei politici de „genocid” este legată de faptul că Kievul este prezentat ca o „marionetă a SUA și acționează la ordinele Washingtonului”.

În Belarus, instituțiile media pro-Kremlin au minimizat prima dată problema COVID-19 din Belarus, susținând că răspunsul Minskului a fost foarte reușit și, în același timp, batjocorind vaccinurile occidentale. Mai târziu, când vaccinarea a devenit o prioritate în Rusia și în Belarus din cauza răspândirii rapide a virusului, politica autorităților belaruse și narațiunile pro-Kremlin s-au întors spre susținerea vaccinării și stoparea mesajele anti-vax, criticând în același timp oficialii UE pentru atacarea fără temei a lui Sputnik V.

În Armenia, COVID-19 nu a fost pe primul loc pe ordinea de zi, deoarece consecințele grave ale recentului război Nagorno-Karabah - de la criza politică la problemele socioeconomice acute pentru grupuri mari de refugiați - au dominat mediul informațional. Ulterior, în primul trimestru al anului 2021, instituțiile media pro-Kremlin au promovat masiv vaccinarea cu Sputnik V, în timp ce denigrarea vaccinurilor occidentale a continuat.

Cu referire la Georgia, canalele agenției de știri de stat din Rusia, Sputnik, care se adresează Georgiei continentale și regiunilor separatiste Osetia de Sud și Abhazia joacă un rol activ în dezinformare. Aceștia au reprodus și amplificat criticile față de Tbilisi pentru că s-au bazat pe platforma COVAX și nu au pariat pe vaccinul rusesc. Instituțiile promovează vaccinul Sputnik V, precum și dezinformarea împotriva vaccinurilor occidentale, amplificând mesajele cu privire la riscurile sau ineficiența acestora, care contribuie, de asemenea, la scepticismul cu privire la vaccinuri, întrucât Tbilisi a optat pentru vaccinurile Pfizer/BiofnTech, AstraZeneca și Moderna.

În Moldova, de asemenea mass-media pro-Kremlin a amplificat narațiunile negative în jurul vaccinurilor occidentale, în timp ce Chișinăul optase pentru Pfizer / BioNTech și AstraZeneca. Instituțiile media Pro-Kremlin joacă un rol semnificativ în Transnistria, unde autoritățile locale au decis să aștepte livrarea Sputnik V și să respingă vaccinul AstraZenecaci.

În Azerbaidjan, criticile președintelui Aliyevcii față de țările dezvoltate pentru faptul că nu distribuie vaccinuri la timp, așa cum a promis, precum AstraZeneca în țara sa, au primit o atenție deosebită din partea instituțiilor media pro-Kremlinciii.

Deși mass-media controlată de statul rus prezintă eforturile de vaccinare ale Rusiei într-o lumină favorabilă (și, adesea, în contrast cu situația „dezastruoasă” din Europa), în mod remarcabil, nu există încă o raportare sistematică a datelor globale de vaccinare în Rusia. Cu toate acestea, potrivit unor verificatori independenți de informații din Rusia, mass-media controlată de stat din Rusia ignoră faptul că, în majoritatea țărilor UE, rata de vaccinare este mai mare decât în Rusia. Per ansamblu, scepticismul vaccinului rămâne semnificativ în Rusia: Potrivit sondajului de opinie Levada Center, la 1 martie ezitarea estimată a vaccinului se ridica la 62% și a crescut în ultimele luni.

Găsiți anexat raportul Serviciului European de Acțiune Externă privind dezinformarea cu privire la COVID19 (click aici).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău