Raport SEAE | Dezinformarea legată de pandemia COVID-19 și vaccinuri continuă să fie semnificativă

  • 07 Mai 2021 15:40
Raport SEAE | Dezinformarea legată de pandemia COVID-19 și vaccinuri continuă să fie semnificativă

Dezinformarea legată de pandemia COVID-19 și vaccinuri continuă să fie semnificativă, constată un raport al Serviciului European de Acțiune Externă. Odată cu demararea vaccinării populației, dezinformarea legată de vaccinuri a crescut și a contribuit la răspândirea fricii și neîncrederii în orice tip de vaccin.

UE și statele membre au fost, de asemenea, țintele dezinformării legate de gestionarea măsurilor de sănătate publică.

Rusia și China, în special, continuă să își promoveze intensiv propriile vaccinuri produse de stat în întreaga lume. Așa-numita „diplomație a vaccinului” este combinată cu eforturile de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident, în instituțiile UE și în strategiile de vaccinare din Europa de Vest. Atât Rusia, cât și China folosesc mass-media controlate de stat, rețelele de mijloace de comunicare proxy și rețele sociale, inclusiv conturi oficiale diplomatice din rețelele sociale, pentru a atinge aceste obiective.

În Moldova, de asemenea mass-media pro-Kremlin a amplificat narațiunile negative în jurul vaccinurilor occidentale, în timp ce Chișinăul optase pentru Pfizer / BioNTech și AstraZeneca. Instituțiile media Pro-Kremlin joacă un rol semnificativ în Transnistria, unde autoritățile locale au decis să aștepte livrarea Sputnik V și să respingă vaccinul AstraZenecaci, constată raportul.

Dezinformarea Pro-Kremlin față de țările Parteneriatului estic este adaptată la situația locală. În timp ce principalele narațiuni provin din mass-media rusă controlată de stat și se concentrează în principal pe promovarea Sputnik V, denigrarea vaccinurilor occidentale și acuzarea UE pentru eșecul său în vaccinare sau gestionarea COVID-19, există, de asemenea, un accent specific țării care vizează guverne individuale sau situații locale. Un astfel de accent specific include: învinovățirea guvernului ucrainean de „genocid” pentru refuzul său de a cumpăra Sputnik V; lăudarea modului în care guvernul belarus a gestionează COVID-19, criticarea Georgiei pentru deciziile sale de a utiliza vaccinurile furnizate de COVAX și nu Sputnik V și acuzarea Tbilisi-ului că a acceptat comenzi din Occident, relevă raportul SEAE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău