Raport: Rusia și China încearcă sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale anti-COVID. Metodele folosite

  • 29 Aprilie 2021 08:16
Raport: Rusia și China încearcă sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale anti-COVID. Metodele folosite

Presa din Rusia și China încearcă în mod sistematic să semene neîncredere în vaccinurile occidentale împotriva COVID-19, în cele mai recente campanii de dezinformare, menite să divizeze Occidentul. Informația apare într-un un raport al Uniunii Europene, potrivit Reuters, preluat de Digi24.ro

Din decembrie 2020 până în aprilie anul acesta, presa de stat din cele două țări a promovat știri false în mai multe limbi, accentuând preocupările privind siguranța vaccinurilor, făcând legături nedovedite între vaccin și decese în Europa și promovând vaccinurile rusești și chinezești ca fiind superioare, potrivit raportului.

Kremlinul și Beijingul neagă acuzațiile de dezinformare ale UE, în condițiile în care blocul european încearcă să colaboreze cu Google, Facebook , Twitter și Microsoft pentru a limita răspândirea știrilor false.

„Diplomația vaccinului” promovată de ruși și chinezi „este combinată cu eforturi de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident”, arată raportul european.

„Atât Rusia, cât și China folosesc presa controlată de stat, rețele de publicații apropiate și rețelele sociale, inclusiv conturile oficiale diplomatice de pe rețelele sociale, pentru a atinge aceste obiective”, se arată în raport.

UE și NATO acuză în mod regulat Rusia de acțiuni ascunse, inclusiv dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Problemele privind furnizarea vaccinurilor AstraZeneca, precum și efectele secundare foarte rare ale vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost exploatate în aceste campanii de dezinformare, se arată în raport.

„Atât canalele oficiale chineze, cât și mass-media pro-Kremlin au amplificat conținutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând și senzaționalizând relatările din presa internațională și asociind unele decese cu vaccinul Pfizer / BioNTech în Norvegia, Spania și în alte țări”, se arată în document.

Rusia neagă că ar folosi astfel de tactici, iar președintele Vladimir Putin a acuzat „dușmanii” țării că au vizat Rusia prin răspândirea de știri false despre coronavirus.

Anul trecut, China a încercat să blocheze un raport al UE potrivit căruia Beijingul răspândea dezinformări cu privire la pandemia de coronavirus, potrivit unei anchete a Reuters.

Deși UE nu și-a vaccinat cei 450 de milioane de cetățeni la fel de repede ca Marea Britanie, care nu mai este membru al blocului comunitar, campaniille de vaccinare prind acum viteză.

Dar presa rusă a relatat că „Brexit-ul a salvat Marea Britanie” de „haosul vaccinului care cuprinde UE”. Astfel de abordări indică un efort de a semăna divizare în blocul comunitar, arată raportul european.

În raport, UE mai spune că, de pe contul oficial de Twitter al vaccinului Sputnik V, Rusia a încercat să submineze încrederea publicului în Agenția Europeană pentru Medicamente.

Pe de altă parte, China și-a promovat vaccinurile drept „un bun public global” și „le prezintă ca fiind mai potrivite pentru țările în curs de dezvoltare și, de asemenea, pentru Balcanii de Vest”, a se arată în raport. Aceasta,în condițiile în care țările din Balcanii de Vest sunt văzute ca posibili viitori membri ai UE.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău