Raport: România, ancoră pro-occidentală și stabilă în bazinul Mării Negre
-
19 Decembrie 2023 20:50
O regiune instabilă a Mării Negre amenință în mod direct pacea și prosperitatea comunității nord-atlantice, un fundament al politicii externe a SUA din 1945, fiind nevoie urgentă de o strategie regională cuprinzătoare pe termen lung care să fie integrată într-o arhitectură de securitate transatlantică mai largă și viabilă, ancorată în NATO, relevă un raport realizat de prestigiosul think tank american Atlantic Council, relatează Caleaeuropeană.
Realizat prin intermediul Inițiativei de securitate transatlantică a Centrului Scowcroft pentru strategie și de securitate, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), raportul a fost întocmit de doi reputați generali americani, James L. Jones și Curtis Scaparrotti, menționează sursa citată.
Generalul de marină James L. Jones a fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa în perioada 2003-2006 și consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Barack Obama (2009-2010), iar generalul de armată Scaparrotti a fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa în perioada 2016-2019.
Având în vedere instabilitatea crescută din regiunea Mării Negre ca urmare a războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, Scowcroft Center, în parteneriat cu SNSPA, a convocat un grup de lucru format din experți ai Atlantic Council, care s-a concentrat pe discutarea și dezvoltarea de recomandări acționabile pentru consolidarea securității și stabilității regiunii vitale din punct de vedere geopolitic a Mării Negre.
Acest raport prezintă cadrul strategic, provocările și amenințările regionale, ipotezele-cheie de planificare, riscurile și atenuarea acestora și, în final, recomandările bazate pe acțiuni DIME (diplomatice, informaționale, militare și economice) pentru consolidarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre.
Potrivit documentului, obiectivul strategic pentru comunitatea transatlantică și pentru statele riverane Mării Negre este reprezentat de “o regiune stabilă, ancorată în comunitatea euro-atlantică, în care suveranitatea statelor din Marea Neagră este respectată, comerțul și schimburile comerciale internaționale pot prospera, iar rezistența politică este consolidată”. Astfel, pentru a ajunge la această situație este nevoie de leadership, cooperare, investiții și perseverență, experții atenționând că “vor fi necesare alegeri dificile și o anumită îndrăzneală”.
O recomandare-cheie, din perspectivă militară, susține “dezvoltarea Constanței ca bază principală a NATO la Marea Neagră“, ca parte a unui concept mai larg de înființare a unei forțe operative navale post-conflict NATO în vestul Mării Negre, sprijinirea construcției navale românești și modernizarea altor facilități militare românești și Consolidarea puterii navale ucrainene, bulgare și române prin asistență de securitate și transfer de tehnologie.
“Din ce în ce mai prosperă și ferm ancorată în NATO și UE, România este ferm pro-occidentală și reprezintă o ancoră stabilă în regiune“, subliniază autorii.
Continuarea poate fi citită aici.